Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Nem tudom, van-e teljesen ideológiamentes nevelés”

Szerző: | 2020. október 07., 20:44 | Kultúra

Stork Natasa (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nemcsak Mundruczó Kornél, de Horvát Lili új filmjét is a Velencei Filmfesztiválon mutatták be. A rendező és főszereplője, Stork Natasa pedig ugyanúgy kiálltak itt az Színház- és Filmművészeti Egyetemért, mint kollégáik. A színésznőt a tiltakozás mellett kérdeztük a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmről, a tavaszi járványidőszakról és a Skype-ra átköltöző próbákról is.

Nem tudom, lehet-e teljesen ideológiamentesen nevelni, vagy beszélni művészetről, alkotásról – ezt Stork Natasa mondta a Magyar Hangnak adott interjújában. A színésznővel legújabb, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje kapcsán beszélgettünk, de szóba került a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzete, illetve az az elvárás is, hogy minél több kosztümös történelmi film készüljön.

Az ideológiamentes nevelés kapcsán Stork Natasa azt mondta: korábban egyházi iskolába járt, ott a politikai hovatartozás kérdése markánsan előtérbe került. – Nem manipulációs céllal, hanem mert az ott tanító tanárok, világképük szerint így tudták legjobban azt a tudást átadni, amiben mélyen hittek. Emlékszem, együtt imádkoztunk az iskolában a választásokkor az iskola által preferált párt győzelméért. Az egyetemi évekből nem emlékszem olyan pillanatra, hogy egy tanárom pártpolitikai álláspontja előkerült volna. Ott a hangsúly inkább épp azon volt, hogy szuverénül gondolkodó, alkotó emberekké váljunk, ne fogadjunk el berögzült automatizmusként semmit – tette hozzá.


HIRDETÉS

A színésznő elmondta, rendkívüli elismerés övezi szakmai körökben Európa-szerte a magyar színjátszást és színházi kultúrát. Úgy látja, védjegynek számít Európában magyar színházi emberrel dolgozni. – Mindig büszkén hallgattam a külföldi kollégákat a budapesti színházi tapasztalataikról csodálattal beszélni, vagy magyar rendezőkkel való munkáikról dicsekedni. És ezt most részvétnyilvánító e-mailek, szolidaritást vállaló Facebook-posztok váltották fel. A magyar színházi élet európai és nemzeti kulturális kincs. Ennek az egyik legfontosabb bázisa a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), ahol én is tanultam – mondta a színésznő.

Mit tanított nekik Zsótér Sándor az SZFE-n? Mi zavarta kamaszkorában a színházi gyakorlatban? És mit gondol a kosztümös történelmi filmekről? Hogyan fogadták a Velencei Filmfesztiválon a Horvát Lilivel közös új filmjüket? Mennyire lehet ezt sajátosan magyar produkcióként nézni? Hogyan élte meg a tavaszi járványidőszakot? Milyen félreértések adódtak a Skype-próbák közben? Ezek is kiderülnek a Stork Natasával készült interjúnkból, amit lapunk október 2-án megjelent, 2020/40. számában olvashatnak.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, film, Horvát Lili, ideológia, Stork Natasa, SZFE, Színház- és Filmművészeti Egyetem


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest