HIRDETÉS
HIRDETÉS

A bezárkózó és kirekesztő politikával szemben lépnének fel Európa művészeti akadémiái

Szerző: | 2020. október 11., 18:05 | Külföld, Kultúra

European Alliance of Academies (Fotó: europa.eu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A berlini Német Művészeti Akadémia kezdeményezésére megalakult az Akadémiák Európai Szövetsége (European Alliance of Academies), amely 2020. október 8. és 10. között háromnapos konferenciát tartott a német fővárosban. A konferencián az Európai Unió országainak, valamint Norvégia és az Egyesült Királyság több mint hetven művészeti akadémiájának és kulturális intézményének képviselői vettek részt személyesen vagy online. A transznacionális szövetség célja – a különösen a COVID-19 járvány politikai következményei során fölerősödött – jobboldali populizmus bezárkózó és kirekesztő politikájával szemben a szolidaritás eszméjének, a művészet és gondolkodás szabadságának védelmezése.

Magyarországról a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia részéről Ferencz Győző ügyvezető elnök, a Szépírók Társasága részéről Szkárosi Endre elnök és Czinki Ferenc alelnök vett részt az eseményen.

A szövetség célja, hogy egész Európára kiterjedően létrehozza a művészeti akadémiák és kulturális intézmények szövetségét, amely transznacionális hálózatként lép fel a művészet szabadságáért. Az együttműködés új formái révén a résztvevő intézmények támogatják egymást, és kimutatják szolidaritásukat, amikor erre szükség van. – Számos európai országban jelenleg olyan kultúrpolitikának lehetünk tanúi, amely a művészetet és a kultúrát kizárólag nemzeti szinten képes felfogni, és amely egyre súlyosabban korlátozza ezt a területet. Ez számos akadémia, múzeum és kulturális intézmény függetlenségét veszélyezteti. Ez ellen szeretnénk fellépni – olvasható a szövetség kiáltványában.


HIRDETÉS

– A művészet és a kultúra a működő demokrácia és a társadalmi kohézió létfontosságú eleme. Kiállunk a művészet szabadsága mellett, amely kulturális, társadalmi és politikai életformánk előfeltétele. A művészet társadalmi szerepe és a művészeti intézmények függetlensége a politikai, nemzeti és vallási előírásoktól a demokrácia alapjaihoz tartozik.

Az akadémiák képviselői hangsúlyozták, hogy kiállnak Európa és társadalmaink kulturális sokszínűsége mellett. – Emlékeztetni szeretnénk azokra a vakfoltokra, amelyeket az európaiak hódító háborúi hagytak szerte a világban, a gyarmatosítás hatalmi rendszereire, amelyek hatásai számos országban a mai napig érezhetők. A művészetek támogatásával a humanizmus mellett állunk ki, amely szembeszáll a rasszizmus, a kirekesztés és az erőszak minden formájával. Mindazoknak emberi jogait is védjük, akik bár nem Európában születtek, itt kívánják megkapni az esélyt a túlélésre és a békés együttélésre.

A szövetség egyetemes szolidaritásra szólítja fel az európai művészeti és kulturális intézményeket. – A művészet, a kultúra és a tudomány csak a határokon átívelve fejlődhet a felvilágosodás szellemében. Csak együtt sikerül megőriznünk és megvédenünk ezt a szabad mozgásteret a jövő nemzedékek számára – írták. – Követeljük, hogy a művészet és a kultúra az európai politika szerves részévé váljon. Arra szólítjuk fel az európai politikusokat, hogy a művészet szabadságához való jogot és az intézmények autonómiáját az EU Alapjogi Chartájának 13. cikkelyének megfelelően védjék és óvják. Továbbá – ahol csak szükséges – a Szövetség tanácsára támogassák a művészeti akadémiákat és a művészeket – zárul a kiáltvány.

Címkék: Akadémiák Európai Szövetsége, Berlin, Európa, Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, Szépírók Társasága


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest