Hétfőn Palkovicsék előtt tüntetnek a színművészetisek

Hétfőn Palkovicsék előtt tüntetnek a színművészetisek

A színművészetis hallgatók melletti kiállás 2020. október 16-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Egyetemünket fenntartó alapítvány alapítói jogainak gyakorlója immáron másfél hónapja nem válaszol követeléseinkre. Ezért hétfő reggel, a munkaidő kezdetén meg szeretnénk mutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett“ –  írják az esemény Facebook-oldalán a szervezők.

A tiltakozók az ITM Szemere utcai épületéhez invitálják az érdeklődőket, ahol a szakma nagyjai fogják felolvasni a támogató leveleket, amelyeket kaptak. Mint írják, így szeretnék megköszönni azt a rengeteg kiállást, amit értük tettek.

A helyszínen ott lesz Hernádi Judit, Bánsági Ildikó, Pintér Béla, Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Szabó Győző, Kováts Adél, Alföldi Róbert, Ónodi Eszter, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán és még sokan mások, a teljes lista megtalálható a Facebook-posztban.

Az ügy előzménye, hogy Szarka Gábor kancellár és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes egy közösen aláírt dokumentum alapján előbbre hozta a Színház és Filmművészeti Egyetem őszi szünetét, amely október 16-tól 26-ig tart. Az új vezetés így szeretné eltávolítani az intézményt augusztus végén elfoglaló diákokat, akik azóta sem ismerik el legitimnek a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, illetve Szarka Gábor kancellárt.

A kancellári utasítás értelmében péntek este 18 óráig mindenkinek el kellett volna hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, hogy karbantartást és fertőtlenítést végezhessenek. A hallgatók azonban péntek délután közölték, hogy maradnak, és továbbra is blokád alatt tartják egyetemüket. Bejelentették, hogy birtokvédelemért folyamodtak a jegyzőhöz. 

A péntek esti eseményekről szóló beszámolónk és videoközvetítésünk ezen a linken érhető el.