Rangos díjat nyert Varsóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Rangos díjat nyert Varsóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Stork Natasa (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje Fipresci-díjat nyert az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült szerelmi dráma fesztiválkörútja vezető európai fesztiválokkal párhuzamosan Ázsiában és Amerikában folytatódik: Chicagóban, Puszanban, Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.

A 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (Fipresci) zsűrijének fődíját hozta el a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm a varsói mustra Discoveries szekciójában szerepelt, amelybe más rangos fesztiválokon korábban már bemutatott filmeket válogattak be. A Fipresci kihelyezett zsűrije minden A-kategóriás fesztiválon díjazni szokott egy-egy alkotást.

– Nagyon meglepett a hír, hiszen Varsóban nem is versenyszekcióban szerepeltünk – nem tudtuk, hogy a Fipresci-zsűri a fesztivál teljes programjából válogat. Nagy öröm, hogy éppen a filmkultúrájáról oly nevezetes Lengyelország filmfesztiválján tüntettek ki a kritikusok – reagált a hírre Horvát Lili rendező.

A film főszereplőjét, Stork Natasát a múlt héten a legjobb színésznő díjával jutalmazták az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A film főszereplői Stork Natasa és Bodó Viktor. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film operatőre Maly Róbert volt.

A film itthon szeptember 24. óta látható a mozikban, és a vírushelyzet ellenére eddig már csaknem 15 ezren váltottak jegyet rá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.