Megkapja a 3 milliárd forintot az ostrom alatt álló SZFE

Megkapja a 3 milliárd forintot az ostrom alatt álló SZFE

A színművészeti chartája a Parlamenten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány 3 milliárd forintot bocsát a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendelkezésére – vette észre az mfor.hu.

A közlöny szerint az egyetem a pénzt a színház- és filmművészeti képzés XXI. századi követelményeknek való megfeleléshez szükséges fejlesztésekre kapja. A 3 milliárd forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium büdzséjén belül a vagyonkezelő alapítvány által fenntartott intézmény feladatainak támogatására szolgáló keretből biztosítják. A határozat felszólítja a minisztert – Palkovics Lászlót –, hogy ennek érdekében kössön támogatási szerződést az alapítvánnyal.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta egy október eleji Kormányinfón, hogy a 3 milliárd forint több mint a kétszerese az egyetem jelenlegi költségvetésének. Ebből az összegből 1,5 milliárd forint jut képzésre, 500 millió forint infrastruktúra-fejlesztésre, 200 millió forint bérfejlesztésre, a maradékból pedig futja pedig új campus építésére, bérlésre, illetve tartalékképzésre.

Mint Ismert, az SZFE hallgatói lassan két és fél hónapja tiltakoznak az intézmény oktatói és hallgatói véleményének meghallgatása nélkül rájuk erőltetett működtetési formaváltás miatt, illetve mert a kuratóriumba egyetlen általuk ajánlott tag sem került be. A hallgatók több hetes tüntetést követően szeptember elején elfoglalták az egyetem épületét, és illegitimnek tartják az egyetem élére kinevezett kuratóriumot és a kancellárt is.

Hétfőn délelőtt az SZFE átalakítása ellen tiltakozva, a diákok melletti kiállásként ismert színészek olvastak fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Szemere utcai épülete előtt.

Eközben az egyetem falain belül tart a kiszorítósdi. Az egyetem friss vezetése előre hozott őszi szünet és ezzel összefüggésben karbantartási munkák elrendelésével igyekszik birtokba venni az egyetem tanulói blokád alatt álló épületeit.

Mint az SZFE hallgatói önkormányzata írja Facebook-bejegyzésében: „Az általunk el nem ismert vezetőség egyre radikálisabb eszközökkel próbálja ellehetetleníteni a tiltakozásunkat – immáron akadályoztatva ezzel az oktatást is”. Mint írják, internetelérésüket a fenntartó helyett már a támogatók biztosítják, de néhány tanterembe továbbra sem jutnak be, és a többi termet is folyamatosan őrizniük kell, ha nem akarják, hogy ezekből is kizárják őket. – Ennek ellenére, a blokád fenntartása mellett, a tanórák zajlanak - online és élőben egyaránt – teszik hozzá.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3411318055618217

A hallgatók október 23-én tartanak vonulásos demonstrációt az egyetem átalakítása, illetve annak új, szerintük illegitim vezetése ellen.