Hiába a felfüggesztés, a diákok nem hagyják el a Színművészetit

Hiába a felfüggesztés, a diákok nem hagyják el a Színművészetit

A blokád alatt álló színművészeti egyetem (Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hétfőn is ugyanúgy megy tovább az oktatás a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, mint eddig – reagált Gálosi Dóra a hallgatók nevében Szarka Gábor kancellár félévet felfüggesztő pénteki levelére az Indexnek.

A hallgatók jogászok véleményét is kikérik az ügyben, mert az oktatás felfüggesztésének szerintük nincs jogalapja. Ezért ők továbbra is az intézményben maradnak – írja a portál.

Az oktatás felfüggesztésére a levélben olvasható indoklással nincs önhatalmú lehetősége sem a kuratóriumnak, sem a jogszerűtlenül kinevezett általános rektorhelyettesnek, sem a kancellárnak. Mert erre csak az Oktatási Hivatalnak lenne lehetősége – írta Janisch Attila, az intézmény oktatója a Facebook-oldalán.

Ugyanígy nyilatkozott az Indexnek az egyik hallgató is: „Az oktatás felfüggesztése az Oktatási Hivatal hatásköre, és nem a Szarka Gábor vezette kuratóriumé. Mivel hivatalos értesítést az Oktatási Hivataltól nem kaptunk, mi úgy gondoljuk továbbra is folytatódik az oktatás az egyetemen"– mondta.

Mindaz, ami Szarka Gábor hallgatóknak és oktatóknak küldött pénteki e-mailjében van, „egyrészt valótlanság, minthogy az oktatás az egyetemen jól dokumentáltan szeptember közepe óta folyik, másrész jogszerűtlen és törvénytelen intézkedésekről van szó, hiszen semmilyen rendelkezés nem írja elő azt, hogy az egyetem vezetőinek irodái azonos helyszínen legyenek, mint ahol a tanórákat tartják a tanárok” – írta Janisch Attila.

Hozzátette: „Minthogy az oktatás – a járvány második hullámának felfutása miatt – már szeptember közepe óta javarészt online folyik, teljességgel értelmezhetetlen az is, hogy mennyivel tudná az online megtartott órákat hatékonyabban ellenőrizni az antidemokratikusan kinevezett kuratórium által kinevezett kancellár és/vagy a szakmailag illegitim tartott rektorhelyettes.” Azt is írta, hogy az órák zavartalan megtartásáért és azok meglétének ellenőrzésért amúgy is a tanulmányi osztály munkatársai a felelősek, ők pedig zavartalanul végezhetik jelenleg is a munkájukat.

Szombat délután 5 órára közben tüntetést szerveztek a Kossuth térre. A „Szolidaritás az SZFE-vel!” címre hallgató rendezvény „a diákok egyetértésével és köszönetével kerül lebonyolításra” a szervezők közlése szerint. Az esemény addig ismétlődik, amíg a célkitűzések megvalósulnak – ígérik.

„Az SZFE célkitűzései egyetlen esetben válhatnak valóra, ha elegen segítünk nekik és mutatjuk a kormánynak, hogy nem tehet mást mint enged a követeléseknek” – írták.