Prőhle: Nehogy újabb totó kezdődjön, hogy melyik futóbolond legyen a PIM igazgatója

Prőhle: Nehogy újabb totó kezdődjön, hogy melyik futóbolond legyen a PIM igazgatója

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Demeter tényleg visszavonul a közéleti cikkek írásától, akkor még mindig jobb, ha marad a posztján, „mintha újabb totó kezdődik, hogy melyik futóbolond legyen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója” – mondta Prőhle Gergely, az intézmény előző vezetője az ATV műsorában péntek este.,

Arról is beszélt, hogy az ő leváltásakor az illetékes miniszter furcsa jelöltekkel állt elő, akik között voltak jobboldali radikális figurák is, ebből lett elege Orbán Viktornak, és ezért nevezték ki végül Demeter Szilárdot.

A Demeter-cikkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy amit és ahogy leírt, annak helye lehet egy blogger vagy egy magát független értelmiséginek mondó személy életművében, egy nemzeti intézmény főigazgatójáéban viszont nem. Prőhle Gergely elmondta, ő is ír publicisztikákat, de ahogy fogalmazott: ha valakinek megtetszik egy gondolat, akkor, ha szerencsés, azt előbb meg tudja mutatni mondjuk a feleségének, aki, ha olyat lát, azt tudja mondani, hogy ezt nem kellene közzétenni. De ha az ember ezt a gondolatot csak „nálánál is radikálisabb barátainak” mutatja meg, az nem szerencsés.

Prőhle azt is mondta, hogy a PIM-ben ugyanazok a kollégák dolgoznak ma is, mint akik az ő irányítása alatt, Demeter minimálisan sem nyúlt bele a tevékenységbe, mindenki a helyén maradt, még a kiadványok dizájnja sem változott.

Demeter Szilárd hétvégi írása nagy port kavart, a zsidó szervezetek – Mazsihisz, EMIH – mellett tiltakozott számos hazai közéleti és kulturális szereplő, politikus is. Később Demeter Szilárd meghátrált, „visszavonta írását” – azt törölték az Origo felületéről. Közleményében igazat adott az őt bírálóknak abban, hogy a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. Egyúttal törölte a Facebook-ról a közösségi oldalát is. Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván távozni a PIM éléről.