George Clooney elárulta, miért érdemes harcolni Orbán Viktorral

George Clooney elárulta, miért érdemes harcolni Orbán Viktorral

George Clooney Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, emberjogi aktivista pódiumbeszélgetésen vesz részt az évente rendezett Északi Üzleti Fórumon (Nordic Business Forum) Helsinkiben 2019. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azok az emberek, akik feltárják a korrupciót, börtönbe kerülnek, de a bűnelkövetők szabadok, érdekes időket élünk – fogalmazott a brit The Guardiannek adott interjújában George Clooney. Az amerikai filmsztár ezután a felvezetés után Orbán Viktor miniszterelnökről beszélt a lapnak. – Azt hiszem, megéri harcolni az ilyen emberekkel, mert szégyellném magam, ha nem állnék ki az olyanok ellen, mint Orbán Viktor – fogalmazott.

Hangsúlyozta, mivel kisgyerekei vannak „ezekben az őrült időkben”, tenni akar azért, hogy majd elmondhassa nekik, mit vitt végbe ebben a történelmi pillanatban. Nemcsak azért, hogy büszkék legyenek rá, de azért is, hogy jobbá tegye a világot számukra.

A színész novemberben emlegette először Orbán Viktort, nem kimondottan kellemes összefüggésben. Clooney a The Midnight Sky (Az éjféli ég) című új filmje kapcsán adott interjút a GQ magazinnak – a posztapokaliptikus sci-fi az emberiség elszalasztott lehetőségeinek következményeit mutatja be, a környezetszennyezés, a túlhajszolt növekedés, és a politikai populizmus miatti katasztrófát – és amint a komor témákhoz értek, a napjainkban egyre fokozódó gyűlölet és harag kapcsán a színész Jair Bolsonaro brazil elnököt és Orbánt Viktort hozta fel elrettentő példaként.

A kormánymédia gyorsan reagált a vádakra, azt írták, hogy a színész csak azért támadta a magyar miniszterelnököt, mert jóban van Soros Györggyel és fiával, Alex Sorossal, „nyilván őt is a befolyásuk alatt tartják Sorosék”. Később több kormánytag is foglalkozott a témával, általában a színész híres kávéreklámjára utalva.

Clooney a Telex egy olvasóján keresztül teljes egészében közreadott közleményben reagált a vádakra. Állítása szerint a Soros befolyásáról szóló vád hazugság, Soros Györggyel egyszer találkozott egy menekültválságról szóló ENSZ-tanácskozáson az amerikai elnökkel együtt, a fiával pedig egy davosi eseményen futott össze. – Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont – írta. – Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat – tette hozzá.