„Nincs olyan ember, akinek ne kellene megküzdenie a múlttal” – Interjú az On The Spot párosával

„Nincs olyan ember, akinek ne kellene megküzdenie a múlttal” – Interjú az On The Spot párosával

Cseke Eszter és S. Takács András (Fotó: Emmer László)

Miként öröklődik generációról generációra a trauma, és hogyan dolgozhatók fel a múlt tragédiái? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az On The Spot dokumentumfilmes párosa, Cseke Eszter és S. Takács András új produkciójában. A Born in Auschwitz című megrázó alkotás a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én, szerda este 22 órakor kerül képernyőre a Spektrumon. A film Angéla csodával határos történetét meséli el, aki a haláltábor felszabadítása előtt jött világra Auschwitzban. A filmesek öt évig forgattak az évtizedek óta Kanadában élő magyar asszonnyal, és ezalatt olyasmire találtak együtt, amire egyikőjük sem számított.

– A terhes zsidó nőkre és újszülötteikre biztos halál várt Auschwitzban, az egy kilóval világra jött Angéla mégis túlélte a születést, és az első néhány hetet, amíg az oroszok el nem érték a tábort – fogalmazott Cseke Eszter. – Túlélte a hazatérést is, és az édesanyját hiába nézte mindenki bolondnak, amiért egy élettelen gyermeket dédelget, a csecsemő mindenkire rácáfolva életben maradt.

(...)

S. Takács András elmondta, a film nem korlátozza a traumák átörökítését és a feldolgozás komplexitását a holokausztra. – Ez egy globális jelenség, ami nem válogat a tragédiák között, a vörös khmerek kambodzsai terrorja elhordozhatatlanul fájdalmas örökséget hagyott az utókorra, akárcsak a ruandai népirtás, az észak-koreai rezsim táborai, vagy akár a vietnami háború. A traumák generációról generációra öröklődnek, és nincs olyan ember, akinek ne kellene megküzdenie a múlttal.

Hogyan bírták a bezártságot a filmesek, akik az elmúlt tíz évüket folyamatos utazással töltötték?
Veszélyesebb lett a világ a vírus miatt?
Ha sikerül visszaszorítani a járványt, kinyílhat újra a világ?
Örülnek neki, hogy két éve megvált tőlük a hazai közmédia?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!