Lemond az SZFE HÖK-elnöke

Lemond az SZFE HÖK-elnöke

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemond tisztségéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Csernai Mihály – így a mai nappal Podlovics Laura, korábbi alelnök veszi át a helyét – közölte a hallgatói önkormányzat hétfő reggel a Facebook-oldalán.

Mint közleményükben írták, 2019 novemberétől 2021 januárjáig rendkívüli időket éltek. Megköszönték Csernainak a rendkívüli képviseletet.

„A közeljövőben az ügyvivő elnök és a jelenlegi elnökség elsődleges feladatát, a hallgatói fórummal továbbra is szoros együttműködésben folytatott érdekvédelmen túl, az új HÖK választásának kiírása jelenti majd” – tették hozzá.

Csernai Mihály: Munkám elért egy határt

Csernai Mihály a saját Facebook-oldalán indokolta meg a lemondását. Mint írta, tiszta lelkiismerettel, de a munkába belefáradtan és az elmúlt időszak történései kapcsán tehetetlenül nyújtja be lemondását. „Minden eszközzel arra törekedtem, hogy – akár még saját véleményemet vagy éppen egyetemi tanulmányaimat háttérbe szorítva – a hallgatók érdekeit szolgáljam. Úgy érzem, ezen a ponton munkám elért egy határt. Nemcsak arra gondolok, hogy én magam elfáradtam, hanem arra is, hogy úgy érzem, elértem reális cselekvési határaimra, és minden elvemmel ellentétes fenntartani a jelenlegi állapotot. A HÖK véleményezési jogára való fittyet hányás, az oktatás szakmai programjának hiánya, ebből kifolyólag többszáz diákon túl többezer potenciális felvételiző figyelmen kívül hagyása, a valós hallgatói lobbitevékenység általam teljesíthetőnek érzett határainak elérése, a vezetőség hallgatóbarát kommunikációjának teljes hiánya, az elmúlt 155 év működő hagyományainak megerőszakolása olyan döntésre késztet, amit úgy érzem, felelősen ezen a ponton meg kellett hoznom” – fogalmazott.

Hozzátette: egyetemi hallgatóként, a Hallgatói Önkormányzattal kapcsolatos tisztséget a továbbiakban, amíg a jelenlegi vezetés összetételében, hozzáállásában és hallgatókhoz való viszonyában nem áll be drasztikus változás, nem kíván betölteni.

Az SZFE pénteken közölte, hogy szétszabdalja az egyetemet, a különböző képzések más és más helyszíneken zajlanak majd.

– Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a régi módon semmiképpen nem tud folytatódni az oktatás. Volt olyan kollégám, aki egy adminisztratív ügyet akart elintézni, de még a telefonszámot sem kapta meg az illetékes személyhez. Kaotikus és nagyon nehezen értelmezhető helyzet. Az egészet ráadásul felülírja és tovább bonyolítja, hogy mindeközben online zajlik az oktatás – fogalmazott a Magyar Hangnak a múlt héten adott interjújában Németh Gábor író, az SZFE tanára.

A múlt héten pedig újabb tanárok mondtak fel az SZFE-n, előbb Szász János filmrendező, majd Fullajtár Andrea színésznő intett búcsút az intézmények.