Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE tiltakozó polgárai

Független alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE  tiltakozó polgárai

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem – az átalakítás ellen több mint fél éve tiltakozó – polgárai Freeszfe Egyesület néven alkotóműhelyt hoznak létre, céljuk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget – írja lapunknak eljuttatott közleményében az új egyesület.

– Az egyesület részben az általuk el nem ismert kuratórium vezette intézmény kötelékeit elhagyó oktatók és hallgatóik közös munkájának zavartalan folytatása érdekében jön létre, terveik szerint azonban egy autonóm alkotóközösség kibontakozásának is teret ad majd a kezdeményezés – olvasható a közleményben.

Mint hozzáteszik, a Freeszfe Egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben
szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal.

Az egyesület hosszútávon pályázati utak mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott
produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, a közösség tagjai által teljesen önkéntes
alapon szerveződő induláshoz azonban számtalan módon hozzájárulhatnak a támogatók is.

Az egyesület szerves részeként elképzelt védnöki kör lehetőségeiről és a közösséggel
kapcsolatos hírekről a www.freeszfe.hu honlapon és a Freeszfe Egyesület Facebook-oldalán
tájékoztatják majd az érdeklődőket.

A színművészeti hallgatói szeptemberben foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, így tiltakozva a modellváltás ellen, amely az intézmény élére helyzete a kuratóriumot. Mint később kiderült, a kuratórium elnöke Vidnyánszky Attila lett. Az egyetem szenátusa ezután lemondott, több oktató felmondott, tüntetéseket is tartottak, a diákok és a velük egyetértő tanárok pedig azóta sem ismerik el legitimnek sem a kuratóriumot, sem az általuk azóta kinevezett új kancellárt, Szarka Gábort.

Nemrég kiderült, hogy az átalakított SZFE-n olyan szakemberek fognak oktatni, mint Velkovics Vilmos, a kormánymédia ismert riportere. 

A napokban pedig elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit – írja a Hvg.hu a hozzá eljuttatott levelek és Neptun-üzenetek tanúsága alapján. A már több hallgatónak kiküldött levelek alapján a Szarka Gábor kancellár által újonnan kinevezett oktatástámogatási igazgató kezdeményezte a törlést.

A levélben az áll, hogy „Törlésre került a 2020/21/1 félévről minden jegy és gyakorlati eredmény a hallgatói felületekről (Neptun). Természetesen az eredmények pótlása megtörténik, vagyis ismételt beírásra kerülnek a 2021. február 01. – február 19-e közé eső időszakban.”

A portálnak nyilatkozó egyik hallgató arról számolt be, hogy osztályának olyan vizsgaeredményeit is törölték, amelyek nem is a mostani, az újonnan kinevezett vezetőség által vitatott őszi félévben történtek, hanem az annál korábbi, múlt tavasziban, csak a járvány miatt később tudták lezárni az adott tárgyat. 

Az ügy előzménye, hogy az SZFE oktatói több megbeszélésen is arról az írásba nem adott tervről értesültek, hogy az új vezetőség, bár eredeti törekvéseikkel ellentétben érvényesnek ismeri el az őszi félévet, de azt 0 kredittel zárja le, és az eredményeket majd csak februárban, utólag viszik fel a Neptunba. A hallgatók és az oktatók emögött büntetési vagy sakkban tartási szándékot látnak.

Fullajtár Andrea,  a Katona József Színház színésze is lényegében a nulla kredites rendelkezés miatt mondott fel az SZFE-n. „Csak az osztályért maradtam. Megpróbáltam minden törvényes eszközzel tiltakozni egy törvénytelen folyamattal szemben. Továbbra is ehhez tartom magam. A jelenlegi vezetés már csak zárt ajtók mögött kommunikál, és abból is világosan látszik, mire készülnek. Az osztályom féléve megkérdőjelezhetetlen. Mindent dokumentáltam. Akár holnap viszem a papírokat bíróság elé! De ebben a rendszerben tovább nem tudok osztályfőnökként részt venni. A mai nappal felmondok az SZFE-n!” – írta az SZFE osztályvezető tanáraként.

Hétfőn összesen 107 tanár írta alá azt a közleményt, amelyben követelik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetői ismerjék el az óraadó tanárok őszi teljesítését és január végén fizessék ki a járandóságukat.