Online előadással állít emléket Börcsök Enikőnek a Vígszínház

Online előadással állít emléket Börcsök Enikőnek a Vígszínház

Börcsök Enikő színésznő szaval a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen, a IX. kerületi Páva utcában 2019. április 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Online előadással fog megemlékezni Börcsök Enikőről a Vígszínház, számolt be róla az intézmény. Spiró György Kvartett című színművét február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig lehet majd elérni. A produkciót jelképes összegért lehet megtekinteni.

A bevételt annak az alapítványnak ajánlják fel, amelyiknek Börcsök Enikő önkéntese és kurátora volt. Ez a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, amit a színésznő kétszeres vesetranszplantáltként képviselt. Az alapítvány célja, hogy szervhiány miatt senki ne haljon meg Magyarországon, a szervátültetettek pedig megfelelő rehabilitációban részesüljenek.

„A Kvartett panelházaspárjának rutinos mindennapjait különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő, az Öreg mentette meg az életét ’56-ban, hisz ő figyelmeztette a forradalom után sejthető számonkérésekre. A váratlan Vendég sok évtized múltán sem feledi az Öreg jóságát, s most drága ajándékokkal szeretné meghálálni az egykori segítséget. Csakhogy a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi a Vendéget, és kitessékeli” – részletezik a honlapon a Kvartett történetét. A HVG.hu felidézte, hogy Börcsök Enikő így emlékezett meg szerepéről egy korábbi interjúban: „Nem tartom se szenilisnek, se együgyűnek a feleség karakterét. Mindent megpróbál úgy irányítani, hogy a család épségben maradjon és a férje akaratát teljesítse, ugyanakkor marasztalja is a vendéget, kíváncsi és élvezi, hogy végre valaki vele is szóba áll.”

Börcsök Enikő tragikusan fiatalon, ötvenhárom éves korában távozott. Épp a születésnapján, január 28-án halt meg. Február 11-én helyezik végső nyugalomra, a temetés zártkörű lesz.