Jankovics Marcell A pozsonyi csatáról: Ez nagyon rossz irány, ilyet nem szabad csinálni

Jankovics Marcell A pozsonyi csatáról: Ez nagyon rossz irány, ilyet nem szabad csinálni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon rosszul esett neki A pozsonyi csata című film – mondta Jankovics Marcell a Válasz Online-nak adott interjújában. „A jogos kritikák főleg a megközelítés módját, meg a filmbe belecsalafintáskodott magyar–hun rokonságot kifogásolják, engem azonban a vizualitása még rosszabbul érintett” – fogalmazott.

„A jó szándékot értékelem, de a kivitelezés igénytelensége, a belefektetett rettenetes mennyiségű, hiábavaló munka látványa lehangoló. Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni.”

Elmondta, hogy ő nagyon becsüli a hagyományőrzőket, szerinte velük szemben is méltánytalan rosszul csinálni ilyen filmeket. „Valószínűleg belső elhatározás eredményeként kapta Baltavári Tamás a feladatot, de le kéne vonni a tanulságot, méghozzá belülről, mivel ha az a kör, amely magát hazafinak tartja, csak kívülről kap kritikát, egy idő után elhiszi, hogy a kritika nem is a produktumának szól, csupán a világnézete elleni támadás. Biztos le leszek szúrva a véleményemért, de én komolyan gondolom, amit a kérdésében megfogalmazott. Magaménak tekintem ezt az országot, épp ezért fontosnak tartom, hogy ilyen dolgok ne történjenek meg benne” – tette hozzá.

Mindettől függetlenül a politikai véleménye nem változott meg. „Ami a baloldalon történik, számomra olyan, mintha nem a földön járnánk, hanem az őrültek házában” – fogalmazott, hozzátéve: „Én nem vagyok csatasorba állítható. Nekem nem ez az erőm, nem tudnék ilyen filmeket csinálni, ha könnyen betagozódnék.”

Jankovics Marcell legújabb alkotása, a Toldi-film a napokban készült el, az adta a beszélgetés apropóját. Nagyjából két év alatt sikerült összerakni – mondta róla. „A szöveg feszes, a tévé is kötött műfajt teremt. Lendületes film lett” – fogalmazott. Hozzátette, szereti a filmet, és szeretne készíteni egy egészestés verziót is belőle később.