Vámos Miklós odamondott Demeter Szilárdnak, aki visszaszólt

Vámos Miklós odamondott Demeter Szilárdnak, aki visszaszólt

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vámos Miklós volt a vendége Veiszer Alinda fizetős csatornájának. A beszélgetésben szó esett a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójáról. A magyar könnyűzenét is portfóliójába beillesztő Demeter Szilárd az író azt mondta, „nagyon ostoba ember, borzasztó hülyeségeket írt” a Soros Györgyről szóló közelmúltbeli publicisztikában. Ebben Demeter Szilárd többek között azt fejtegette, hogy Európa „Soros György gázkamrája”, a „liberárja” hadserege pedig jobban istenít, mint Adolf Hitlert a sajátjai.

– Egy kis nyikhaj, aki nem emlékszik, hogy Soros Györgynek óriási szerepe van abban, hogy itt nincs szocializmus… támogatott mindenkit, élen a Fidesz igen tisztelt politikusaival – mondta a beszélgetésben a 24.hu által is idézett Vámos Miklós. Az író egyébként nem először bírálta Demeter Szilárdot. Tavaly ősszel is lemondásra szólította fel, miután az ominózus publicisztikája megjelent az Origón.

Vámos kijelentéseire aztán nem sokkal később reagált is Demeter. A PIM főigazgatója a Mandinerbe írt jegyzetében többek között megjegyezte: „Ki vagyok én, hogy a szellem óriásainak fölhívjam a figyelmét, porszemnyi nyikhaj; egy dologban annyira nem lennék biztos: hogy az emberek, (meggyőzödéseik, világnézetük, céljaik) nem változhatnak.”

– Mert ha ez így lenne, akkor Vámos Miklósra Kommunista Ifjúsági Szövetség-díjas íróként is hivatkozhatnánk (kapott ilyen díjat 1983-ban), és nem nagyon tiltakozhatna ellene. Márpedig Vámos Miklós több ennél, és éppen azért lett több, mert változott ő is. Ha eleve nem mindentudóként született, akkor okosabb lett – írta Demeter Szilárd, majd hozzátette: „Annyira viszont nem, hogy Závada, Parti Nagy and co. bevegyék maguk közé, hát most törleszkedik. Ez a jelentkezési lap, úgy látszik, személyeskedjünk egyet Demeterrel, oszt’ hátha emiatt megveregetik a vállamat.”