Az igazi rejtélyre nem kapunk választ a QAnon-jelenség utáni nyomozás során

Az igazi rejtélyre nem kapunk választ a QAnon-jelenség utáni nyomozás során

Kép a Q: A vihar felé című dokumentumsorozat honlapjáról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem gondoltam, hogy az internetezők IQ-ja ennyire alacsony. Ez a kijelentés első hallásra akár össze is foglalhatná mindazt, amiről a QAnon elnevezésű amerikai mozgalom szól, a szélsőjobbos összeesküvéselmélet-hívők ezotériával, sátánizmussal, pedofíliával és mint láttuk, fizikai erőszakkal súlyosbított mitológiájának sikere azonban a szimpla hülyeségnél összetettebb probléma. Az HBO hatrészes, Q: A vihar felé című dokumentumsorozata ennek a komplex feladványnak a megoldását ígéri, méghozzá egy látványos leleplezés keretében. Sajnos azonban az alkotó, Cullen Hoback lelkesedése és a gyártó cég kiapadhatatlannak tűnő anyagi forrásai ellenére a széria legfőbb tanulsága mégis a fent idézett – az ügy egyik megszólaltatott szereplőjétől származó – mondat marad. 

A washingtoni Capitolium öt halálos áldozatot követelő ostroma világított rá az összeesküvés-elméletek veszélyeire. Amíg a négy fal között csinálják, ugyanolyan ártatlan szórakozás lehet, mint a szerepjáték, amint azonban a felkorbácsolt indulatok kiszabadulnak az utcára, a manipulált tömegek a ráció akadályait átugorva válogatás nélkül pusztítanak el mindent, ami az útjukba kerül. Január 6-án Donald Trump leköszönt amerikai elnök hívei azért rohamozták meg a Kongresszus épületét, hogy igazságot szolgáltassanak a szerintük elcsalt választások következtében megbukott idoljuknak. 

A tombolásra adott reakciók, a megdöbbenés, a félelem és a reményvesztettség előzménynélküliséget feltételezett, az ostrom azonban nem a semmiből érkezett. Az erőszak forrását valószínűleg a rejtélyes Q nevű online messiás posztjaiban kereshetjük. Az anonim megváltó – innen a mozgalom Anon utótagja, amely a névtelenségbe burkolózó felhasználót takarja – 2017 októberében kezdte el terjeszteni enigmatikus igéjét különféle, alig vagy egyáltalán nem moderált fórumokon, ahol az összeesküvés-elmélet jól megfért a gyermekpornográfiával és a nyílt náci uszítással. Q rendszerint tőmondatokban kifejtett tanítását milliósra hízott tábora kódolt üzenetként, a jövőre vonatkozó jóslatként olvassa. Az egyik leghíresebb jövendölése, a Donald Trump által is emlegetett „vihar előtti csend” volt, amely sikeresen megágyazott a Capitolium szétverésének: a derék fanatikusok január 6-án érezték úgy, hogy eljött a vihar napja. 

Cullen Hoback sorozatából kiderül, a fékevesztett tombolás könnyen megvezethető, de alapjában véve jó szándékú emberek műve volt. Milliószámra élnek ugyanis Amerikában azok a büszke hazafiak, akik már jó ideje nem kapnak választ a kérdéseikre. A média tudniillik hazudik, a liberális elit pedig büdös bunkóként tekint rájuk, akihez szólni sem érdemes. A tanácstalanság évtizedei azonban véget értek, amikor Trumpot elnökké választották, majd feltűnt Q, aki lerántotta a leplet a sátánista, és csecsemővéren élő Hillary Clintonról és köréről, a világot irányító háttérhatalomról. 

Mivel az HBO sorozata elsősorban a rejtélyes messiás utáni nyomozásra fókuszál, arra sajnos nem derül fény, hogy a mozgalom tagjai a QAnon-jelenség ordító önellentmondásait hogyan oldják fel magukban. Pedig valójában ez az igazi rejtély. Hiszen az, hogy ki manipulálja a felhasználók millióit, végső soron mindegy, de a tény, hogy a háttérhatalom vélt manipulációját ugyancsak megtévesztéssel leleplezni igyekvő tömegek a kritikai gondolkodás hangoztatásával feledkeznek el a kritikai gondolkodásról, valóban aggasztó. 

És ami még ennél is szomorúbb, hogy a sátáni összeesküvés résztvevői közé Tom Hankset is besorolták a QAnon-hívők. Bill Gates, a Clinton házaspár és Soros György rendben van, nekik a szemük sem áll jól, de a Forrest Gumpot életre keltő színész? A világ valóban elveszítette volna minden humorérzékét? 

Q: A vihar felé. HBO, 2021

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/14. számában jelent meg, április 1-én.