Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze

Veréb Tamás (b), Laki Péter, valamint Oszvald Marika (elöl) és Lehoczky Zsuzsa színészek a Budapesti Operettszínház új játszóhelye, a Kálmán Imre Teátrum megnyitóján 2017. április 20-án. A Budapesti Operettszínház mintegy száz év után nyitotta újra össze főépületével az 1922-ben leválasztott, később Moulin Rouge néven ismert épületrészt. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzet Színészei – Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György, Máthé Erzsi Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza – egy órás tanácskozás után választották meg Törőcsik Mari elhunytával Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőt.

Lehoczky Zsuzsa 1936-ban született Szegeden, unokabátyja a neves színész és színészpedagógus, Lehotay Árpád volt. Gyermekszínészként kezdte a városi színházban, majd 1949-ben táncosnőnek szerződtették a balettkarba. 1956-ban Kaposváron egy stúdióban ismerkedett meg a színészmesterséggel, s vizsgaelőadásuk olyan jól sikerült, hogy a Csiky Gergely Színház átvette a műsorába. 1957-től újra Szegeden játszott és a közönség kedvence lett, 1962-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött.

A mosoly országában láthatta először a budapesti közönség. Ének- és tánckészsége, sajátos humora kiválóan érvényesült a szubrett szerepkörben, de primadonnaként is kapott szerepeket. Emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Csárdáskirálynő, a Maya, a Leányvásár, a Bál a Savoyban, a Marica grófnő és a Mágnás Miska című operettekben. Neve összeforrt az első magyar musical-sikerrel: több százszor játszotta a My Fair Lady Elizájának szerepét Básti Lajos partnereként, Sárdy János oldalán pedig a Csókolj meg, Katámban remekelt.

Prózai színészként is rangos feladatokat kapott: Haumann Péter és Garas Dezső partnere volt a Napsugár fiúk című Neil Simon-darabban, Madame Chouchou-t játszotta a Kaktusz virágában, Barkó Júliát Moldova György Az ifjú gárda című színművében. 2009-ben Parti Nagy Lajos Ibusár című darabjában a Budapesti Operettszínházban fáradt munkásasszonyt és hercegnőt is kellett játszania, méghozzá úgy, hogy percek alatt bújt egyik figura bőréből a másikba, egymás után többször is. Szerepelt a Nyáron egyszerű és a Foto Háber című filmekben, illetve a Különös vadászat, a Mozgófényképek és a Hello, doki című tévéjátékokban.

Lehoczky Zsuzsa élete összefonódott az operettel, ő lett a műfaj egyik nagyasszonya. Együtt játszott Honthy Hannával, Feleki Kamillal, Latabár Kálmánnal, Rátonyi Róberttel. Még nyolcvanévesen is a színpadra állt a Budapesti Operettszínház Elfújta a szél, a Lili bárónő és a Mágnás Miska című darabjaiban.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.