Riasztó valóság

Riasztó valóság

Gáspár András Gáspár: Héjnélküli (Forrás: Móra Kiadó/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi év egyik legizgalmasabb debütálása volt Gáspár András Gáspár első ifjúsági scifi regénye, a Föld 2 Záróvizsga, amelyben egy iskola a diákjaival együtt egyik pillanatról a másikra az univerzum peremére, egy földszerű bolygóra kerül. Életük legnagyobb vizsgája vár a fiatalokra, akiknek nemcsak a valódi és virtuális ellenfeleiket, de önmagukat is le kell győzniük. Nemrég megjelent a szerző második könyve, a Héjnélküli című disztópikus ifjúsági kalandregény, amely húsba vágóan aktuális kérdéseket boncolgat. 

„Csak a sötétség teheti boldoggá az embert – aki lát, iriggyé, elégedetlenné válik, és háborúba keveredik másokkal” – szól a csendes-óceáni szigeten élő sámánok tanítása. A szerző olyan világot teremt, ahol csecsemőkorban minden újszülött szemére egy héjat varrnak, az uralkodó hit szerint ugyanis egyedül a jótékony sötétség teheti boldoggá az embert. Mindenkinek veleszületett kötelessége az önkéntes vakság. Itt vetődik partra egy hajótörött a héjnélküliek világából, akit Dyami, a héjnemzettség vezetőjének házasság előtt álló lánya ment meg, ám miközben a partra segíti, egy rossz mozdulat következtében ő maga is héjnélkülivé válik. A lány látóként sötét titkok tudója lesz, szembesül az igazsággal, és elhatározza, hogy népét is héjnélkülivé teszi. Tervétől még az sem tudja eltántorítani, hogy a Héj-szigeten minden héjnélkülire halál vár. 

Megnyomoríthatsz és vakká tehetsz, de sosem leszek a foglyod – olvasható Gáspár András Gáspár könyvében, aki riasztó és kegyetlen világot rajzol meg, mely sok mindenben hasonlít a saját valóságunkhoz.

A Héjnélküli műfaját tekintve bár ifjúsági regény, de felnőttekhez is szól, a héjnemzetség történetén keresztül szembesíti olvasóját azzal, hová is vezet, ha elvek, hitek, eszmék és ideológiák homályosítják el az embereket. A szerző őszintén hisz a fiatalságban, kritikus gondolkodásra és merészségre bátorítja őket, hogy önmagukért, a saját szabadságukért és igazságukért mindenekfelett álljanak ki. 

Gáspár András Gáspár: Héjnélküli. Móra, 2021. 2999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/28. számában jelent meg július 9-én.