A kritikusokat lenyűgözte Mundruczó Kornél új filmje

A kritikusokat lenyűgözte Mundruczó Kornél új filmje

Monori Lili (középen) és Láng Annamária az Evolúció című filmben Fotó: Yorick Le Saux

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erőteljes dráma, átgondolt történetmesélés, szuggesztív képi világ – reagáltak a világ vezető filmkritikusai Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró Evolúció című filmjére a Cannes-i világpremier után. Monori Lili „nagy horderejű előadását” Anthony Hopkins The Father című filmben nyújtott alakításához hasonlította a Hollywood Reporter. Az angolszász filmszakmai lapok, köztük a Variety, The Wrap, Screen International, a Mundruczó-Wéber alkotópáros tavaly Oscar-díjra jelölt Pieces of a woman című alkotása utáni folytatásról beszélnek. 

Stephen Dalton, a Hollywood Reporter kritikusa ilyen módon reagált a generációs traumákkal és identitással foglalkozó filmre: „Következetesen lenyűgöző vizuális látványosság. Stílusosan fényképezett és érzelmileg magával ragadó, tele merész kameramunkával és erős alakításokkal. Káprázatos magasröptű mutatvány.”

Az angolszász szakmai sajtó többször is kiemelte a film vizuális világát, melynek megvalósításában a rendező Yorick Le Saux operatőrrel működött együtt. Peter Debruge, a Variety kritikusa egyenesen lenyűgözőnek nevezte a filmet és azt írja, hogy a közönség nehezen tér majd magához hiszen azt, „hogy a rendező a filmben látható kataklizmát egy bonyolult vágatlan jelenetben hogyan vette fel, csak találgatni lehet”.

Mások az alkotás drámai hatását, emocionális mélységeit emelték ki. A Wrap újságírója, Steve Pond így fogalmazta meg gondolatait: „Érzelmileg mélyre hatoló meditáció a traumáról. Erőteljes. Az identitás és a veszteség kísértő és nehézségekkel teli feltárása. Nyugtalanító kérdéseket tesz fel az évtizedes traumák alakította identitásról”.

A színészek kimagasló teljesítményét több kritikus hangsúlyozta. Jonathan Romney, a Screen International szerzője szerint „Autentikusan merész, olyan alakításokkal, amelyek kiemelik a film integritását és küldetéstudatát. Drámai szempontból a film legfajsúlyosabb része abban a kétszereplős jelenetben látható, ahol Monori (Lili) és Láng (Annamária) egy színpadi előadás teljes erejével hat ránk.” 

Elismerő szavakat kapott a forgatókönyv is. Joe Milo, az Upcoming nevű brit lap kritikusa szerint „rengeteg szellemes párbeszéddel és költői pillanatokkal a forgatókönyv zökkenőmentesen mozog az intenzív konfrontációtól az elgondolkodtató csendig, és magával ragadó filmet produkál”. 

Az Evolúció koncepciója a Proton Színház azonos című előadásából származik, amelyet két évvel ezelőtt a németországi Ruhrtriennálé színházi fesztiválon lehetett látni. A filmet, melynek az egyik producere Petrányi Viktória volt, novemberben mutatják be hazánkban a Mozinet forgalmazásában.