Trokán Péter az SZFE-ügyről: Vidnyánszky Attila elkövetett egy óriási hibát

Trokán Péter az SZFE-ügyről: Vidnyánszky Attila elkövetett egy óriási hibát

Trokán Péter színész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vidnyánszky Attila politikus lett. Ez az ő óriási hibája – mondta Trokán Péter Veiszer Alinda Patreonon sugárzott műsorában, amelyet a Telex szemlézett.

„Vidnyánszky, aki egy művészember, elkövetett egy óriási hibát: politikus módon akarta megoldani a művészeti” kérdést – mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről a Fidesz mellett korábban többször kiálló színművész. „Nem szabad egy művészembernek politikusnak lennie, mert devalválódik, értéktelen lesz, és nem fogja érteni a világot” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az SZFE diákjai hol hibáztak, úgy válaszolt, hogy sehol.

Felidézte, hogy akkor is elmondta egy interjúban, hogy szégyelli magát a szakmája miatt, hogy lement a politika szintjére.

A beszélgetésben egyébként hosszan beszélgettek művészet és politika viszonyáról, Trokán Péter meg is rótta a műsorvezetőt, hogy szerinte politizál.

„Nem politizálni kell, hanem politikus színházat kell csinálni. Ez óriási különbség. (...) Én nagyon szeretem és szerettem a te munkáidat, és nagyon keserű lettem, amikor te elkezdtél politizálni. Egy kicsit savanykás liberális újságíró hangján elkezdtél szólni, ami van annyi, hogy a Dunát lehet velük rekeszteni. Veiszer Alinda hangja nem az volt nekem, mint egy akármilyen oldali, de kicsit savanyú újságírói hang, amely nem tud megszabadulni a politika hatásától” – fogalmazott Trokán Péter.

Azt mondta, ő már meg tudott szabadulni tőle. „De most bocsánat, ahhoz hetvenévesnek kell lenni. (…) Most vagyok hetven, rájöttem, hogy hülyeségekkel már nem akarok foglalkozni. Már túl kevés van hátra” – mondta.

Veiszer Alinda szerinte viszont nem lehet megszabadulni a politikától, „mert abban élünk, kénytelenek vagyunk reagálni a minket körülvevő világra. Színészként különösen érzed ezt, játszol Kecskeméten, a kultúrpolitika beleszól, elmész Szombathelyre, a kultúrpolitika beleszól. Vagy csak ha a kollégáidat megnézed, mindenki állást foglal az SZFE-ügyben...”