Meghalt a Slipknot világhírű exdobosa, Joey Jordison

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenhat éves korában, váratlanul meghalt a Slipknot metalzenekar egykori dobosa, Joey Jordison. A Kerrang szerint a zenész békésen, álmában távozott. A halál okáról többet egyelőre nem közöltek.

Jordison a nu metal úttörő zenekarával vált világhírűvé, gyakorlatilag a csapat második legismertebb tagja volt Corey Taylor énekes után. Ismertségét villámtempójú dobfutamainak, rendkívüli technikájának köszönhette, kevesen tudtak olyan sebességgel, olyan minőségben dobolni a metalzenei színtéren, mint ő. A Loudwire szaklap is „Tíz alkalom, amikor Joey Jordison a világ legjobb dobosa volt” című összeállítással tisztelgett előtte két évvel ezelőtt.

A Slipknot mellett megfordult a Murderdollsban, illetve játszott Rob Zombie-val is.

Nathan Jonas "Joey" Jordison, ahogy a Slipknot többi tagja, az Iowa állambeli Des Moines-ban nőtt fel. 1975. április 26-án született, a zene iránt pedig korán elköteleződött, első dobfelszerelését nyolcéves korában kapta. A Slipknot zenekart több barátjával, köztük Shawn Crahannel és Paul Grayjel közösen alapította 1995-ben, Corey Taylor frontember pedig két évvel később csatlakozott hozzájuk. A zenekar a szokatlan külsőségekkel, így a bohócmaszkokkal, egyéb jelmezekkel szerzett hírt magának, miközben a nu metal színtér egyik úttörő csapatának számított olyanok mellett, mint a Limp Bizkit, a Korn vagy a Papa Roach.

A zenekar első albuma, az 1999-es Slipknot azonnal meghozta a világhírt, majd a kétezres évek közepére azok is ismerték őket, akik gyakorlatilag sosem hallgattak metalt. Jordison dobtechnikája a kezdetektől meghatározta a Slipknotot, az olyan szólói pedig, mint amiket például a Disasterpiece vagy a The Blister Exists című számokban hallunk, széles szakmai elismerést váltottak ki. 2013-ban Jordison aztán elhagyta a zenekart, a tagok személyes okokra hivatkoztak. A csapat tagjai arról írtak, hogy önként távozott, a dobos ezt viszont visszautasította, és azt állította, kirúgták.

Jordison 2002-ben ott volt a horror punk Murderdolls alapítói között is, itt viszont gitáron játszott. (Gyerekkorát is a gitárral kezdte, és csak utána jött az ütős hangszer.) Ez a zenekar viszont, bár rendkívül ismertté vált, kifejezetten rövid ideig létezett, először 2004-ig, majd 2010-11 között. A Slipknot után Scar the Martyr néven hozott létre csapatot, majd 2016-ban elindította a Vimicet, illetve a Sinsaenumot is. (Utóbbi énekese a világhírű magyar metalzenész, Csihar Attila.) Számos díjat kapott életében, 2013-ban pedig a Loudwire olvasói a világ legjobb metaldobosává választották.

Néhány éve a dobost megtámadta a szklerózis multiplex egy formája, a transzverzális myelitis, egy ideig pedig nemhogy játszani nem tudott, de lábra állni sem. Mint utóbb kiderült, a Slipknottal való törés oka is ez volt, utóbb viszont a zenésznek sikerült felépülnie. Arról egyelőre nem tudni, hogy a halálhoz köze volt-e a súlyos gerincbetegségnek.

Jordison váratlan halála sokkolta a zenészvilágot, többek közt Rob Zombie, a Hatebreed-énekes Jamey Jasta, a System of a Down-frontember Serj Tankian, a Machine Head-énekes Rob Flynn, valamint a Papa Roach együttes is megemlékezett róla.