30 millió dollárt várnak Frida Kahlo egyik legismertebb képének elárverezéséből

30 millió dollárt várnak Frida Kahlo egyik legismertebb képének elárverezéséből

Frida Kahlo: Diego és én (Fotó: Sotheby's)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A New York-i Sotheby's aukciósház novemberben árverésre bocsátja Frida Kahlo Diego és én című, 1949-ben festett önarcképét. A képen a festőnő a jellegzetes, a mexikói indián népviseletre jellemző huipil ingben látható. Homlokára a három szemmel ábrázolt férjét, a szintén festő Diego Riverát festette.

Frida Kahlo a jelenkor egyik legdivatosabb festője, a festőnők között pedig szinte egyeduralkodó ismertségben és elismertségben. Élete során számos önarcképet festett, de a Diego és én az egyik legismertebb közülük. A kép értelmezéséhez nem árt tudni, hogy a mű születése arra az időszakra esett, amikor Kahlo férje viszonyt folytatott a festőnő barátnőjével.

Kahlo és Rivera viszonya enyhén szólva is turbulens volt, egyszer el is váltak, majd egy évvel később újra összeházasodtak, és a férjéhez fűződő viszonya meghatározó témája festészetének. 

A várt 30 millió dolláros leütési ár sok tekintetben rekorddöntő lehet. Az eddig legmagasabb ár, amit egy Kahlo-festményért adtak, csupán 8 millió dollár volt, de ez a 30 millió az összes latin-amerikai festő között is a legmagasabb lehet. A mostani rekordtartó egyébként éppen Rivera, akinek két éve 9,8 millióért adták el egy képét aukción.

A New York-i aukcióig a képet még turnéra küldi a Sotheby's: kiállítják Hong Kongban, majd Londonban is, a potenciális vevők kedvéért.

(CNN)

 

Címkék: Frida Kahlo, sotheby's