4 nap, 3 város, közel száz film

4 nap, 3 város, közel száz film

Kulka János Köbli Norbert forgatókönyvíróval a film premierjén Veszprémben. (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este a kedvezőtlen időjárás miatt nem szabadtéren, hanem a veszprémi Hangvillában nyílt meg az idei Magyar Mozgókép Fesztivál. Mindjárt egy díszbemutatóval, A játszma című filmmel. Fazakas Péter alkotásának premierjére eljött a főszereplő, Kulka János színész is, súlyos sztrókja után számára ez film jelenti a visszatérést a filmvásznakra szöveges szerepben. 

A vasárnap estig tartó rendezvénysorozat során három városban (Veszprémben mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban is), összesen kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a megnyitón arról beszélt: London után Budapest lett a kettes számú európai filmgyártó bázis – tavaly 218 milliárd forintot termelt itthon az ágazat, és a magyarországi alkotók, illetve a hazai stúdiókban dolgozó külföldi szakemberek idén két Oscar-díjat is nyertek.

A bemutatón hatalmas tapsot kapott a személyesen is jelenlévő Kulka János színész – a hatvanas évekbeli állambiztonság belső ügyeit firtató történet főszerepét tulajdonképpen rá írták, hiszen őt is, akárcsak a filmbeli Markó Pált baleset érte, arca félig lebénult, elfelejtett sok mindent, többek között a nyelvtudását (balesete előtt Kulka János is több nyelven beszélt), és már magyarul is nehezen fejezi ki magát. A feszes, izgalmas filmet mától, azaz péntektől játsszák a hazai mozikban országszerte.