4,5 milliárdot ad a kormány Rákay Philipék Petőfi-filmjére

4,5 milliárdot ad a kormány Rákay Philipék Petőfi-filmjére

Rákay Philip (Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Grandiózus történelmi kalandfilm készül Most vagy soha! címmel a márciusi ifjak sorsfordító napjáról és egész estés dokumentumfilm a háromszoros olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott legnagyobb sikereiről – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI), amely szervezet mindkét film elkészülését támogatja.

Az 1848. március 15-i eseményekről szóló film gyártására a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg. Ebből az összegből 2 milliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás, amit Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójával indokoltak. A most vagy soha! forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk jegyzi, Lóth Balázs lesz a rendezője, Dobos Tamás pedig az operatőre. A forgatókönyvön is dolgozó Rákay mellett Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László dolgozik producerként ezen a projekten. Az áprilisban kezdődő forgatást 106 naposra tervezik, a cél pedig az, hogy Petőfi születésének kétszázadik évfordulójára, vagyis 2023-ra a mozikba kerüljön. A forgatáson több ezer statiszta és mintegy 200 megszólaló szereplő működik közre, a főszereplőket a produkció később fogja bemutatni.

Rákay Philipék Aranybulláról szóló tévésorozatának gyártására korábban 600 milliót adtak.

Az Egy, két, há’… Hajrá magyarok! munkacímen készülő, egész estés dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet közleménye szerint a magyar férfi vízilabda-válogatott legsikeresebb éveit fogja feleleveníteni. A három olimpiai aranyat hozó 1997 és 2008 közötti időszakról szóló dokumentumfilm elkészítésére 585,4 millió forint állami támogatást adnak. A rendezője és producere Zákonyi S. Tamás, a várható megjelenési ideje pedig 2023 eleje.