620 millióért őrizhetik majd a Városligetet

620 millióért őrizhetik majd a Városligetet

A Városliget felülnézetből (Fotó: Liget-projekt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy évre 620 millió forintból oldaná meg a Liget közpark őrzését a Városliget Zrt. – derül ki az európai közbeszerzési értesítő (TED) hétfői hirdetményéből.

A feladat a tájékoztató szerint a Városligetben és egyben a

Liget-projekthez kapcsolódó területen, illetőleg a Városliget Zrt. vagyonkezelésében,

egyéb jogcímen használatában lévő területek, objektumok védelme. Vagyis a

pályázóknak a Magyar Innováció Háza, a Millenium Háza (Olof Palme ház), az Új

Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Városliget Színház, a Magyar Zene Háza és

a park területén (egészen pontosan a térszint alatt) létesítendő mélygarázsok őrzését

kell ellátnia. Mindez a park, a közutak és egyéb, nem részletezett terek

felügyeletével egészül ki.

A tender alapján a nyertes vállalkozásnak csaknem egymillió négyzetméteres terület őrzését kell megoldania. A kiírás recepciós és látogatóirányítási, személy- és vagyonvédelmi feladatokat egyaránt kilátásba helyez, illetve a megbízás „kiterjed fegyveres őrzésre és a gyülekezési jogról szóló tv. hatálya alá tartozó rendezvényekhez kapcsolódó területbiztosításra is.”

Korábban több civil fórumon is elhangzott, hogy a Városliget életét alapvetően befolyásolhatják a közpark területén megjelenő biztonsági emberek. Nem is kell feltétlenül az őrző-védők által a Ligetvédőket ért eddigi erőszakos eseményekre hivatkozni – bár ezek akár előre is jelezhetik a konfliktusok megoldásának módját –, elég ha arra utalunk, hogy a közpark ezentúl lehatárolt övezetekből épül majd fel, amelyeket fegyveresek őriznek majd. Ennek természetesen vannak előnyei is a személyes biztonságérzettől a rongálások elkerüléséig, de számos visszaélésre is alkalmat adhat, és könnyen előfordulhat, érvelnek civil szakértők, hogy a biztonsági személyzet jelenlétével a Városliget elveszíti közpark jellegét.