6,8 milliárd forint közpénzből rendez színházi olimpiát a kormány

6,8 milliárd forint közpénzből rendez színházi olimpiát a kormány

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a kormány 6,8 milliárd forinttal támogatja a „színházi olimpia” megrendezését, mivel ennek szerintük „kultúrstratégiai jelentősége” van, írja a 444.

A projekt Vidnyánszky Attilához köthető. A Nemzeti Színház igazgatója szerint eddig ezt az olimpiát csak nagy országok rendezhették meg. Az, hogy most Magyarország kapta a lehetőséget, fel fogja emelni a magyar színházi kultúrát a nagyok közé.

Orbán Balázs államtitkár így fogalmazott: „az eseménysorozat nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a világ minden tájáról idelátogató társulatok és előadások élénkítsék, gazdagítsák a hazai színházi szakmát, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek a magyar előadásokkal, művészekkel. Az idei találkozón 12 ország 20 előadását tekinthetik meg az érdeklődők, emellett szakmai programokon való részvételre is lehetőség nyílik.”

A színházi olimpiákat 1995 óta rendezik meg, meglehetősen rendszertelenül. Van, hogy két egymást követő évben is tartanak, máskor öt év maradt ki. Az elsőt a görögországi Delphiben tartották, az utolsót 2019-ben Szentpéterváron és a japán Tomajában. Általában 10–30 ország színházi produkciói vesznek részt rajta.

Címkék: színházi olimpia

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Szilveszteri különkiadás