Így lesznek fiatal forradalmárokból öreg zsarnokok

Így lesznek fiatal forradalmárokból öreg zsarnokok

Váradi Gergely, Patkós Márton, Szász Júlia A besúgóban (Fotó: HBO MAX/Gabor Kotschy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Van egy dolog, amiben hihetetlenül szerencsétlenek és bénák vagyunk, és ezt úgy hívják, hogy demokrácia. Van valami a magyar néplélekben, amely akkor nyugodt, ha valaki azt mondja, hogy gyertek utánam, erre, megvédelek titeket. Ezen emberek vezetéknevéről vannak elnevezve az újkori magyar történelem korszakai a Horthy-korszaktól a Rákosi-korszakon át szerintem visszanézve a Kádár-korszakig. Ezek egytől egyig fiatal forradalmárokból lett öreg zsarnokok. Nem szeretném, hogy egyetlen leválthatatlan ember legyen az ország élén, azt szeretném, hogy legyen tízmillió, és közösen döntsük el, hogy mikor mit akarunk” – hangzik el az HBO új, A besúgó című sorozatában.

Nem csak a választás árnyékában könnyű észrevenni a fent idézett szavak aktuálpolitikai áthallását, ami azért is szomorú, mert mindaz, ami ellen a negyven évvel ezelőtti Magyarország földalatti mozgalmai naivan harcoltak, mára mit sem változott.

Az HBO Max április 1-jén debütáló, magyar fejlesztésű sorozata a nyolcvanas évek puha diktatúrájának világába kalauzol. A Szentgyörgyi Bálint által írt, nyolcrészes széria főszereplője a húsz éves Geri (Váradi Gergely), a veszprémi sakkbajnok, aki másodévtől a gazdaságtudományi egyetemen folytatja tanulmányait, Budapesten. A rendszer azonban váratlanul közbeszól: az állambiztonság embere, Kiss Imre alezredes (Thuróczy Szabolcs) a fővárosba tartó vonatúton kész helyzet elé állítja a fiút. Vagy vállalja, hogy megfigyeli egykori osztálytársát, a Kilián Kollégiumban szervezkedő Száva Zsoltot (Patkós Márton) – akitől a fenti idézet származik –, vagy súlyosan beteg testvére nem fogja megkapni az állam által biztosított nélkülözhetetlen gyógyszert. Geri számára hirtelen rémálommá válik az élet: bár sikerül Száváék csapatába férkőznie, de a rendszer megdöntésére irányuló nézeteik őt is magával ragadják. Ebből a morális csapdából kikeveredni pedig szinte képtelenségnek tűnik.

A magyar állambiztonság több évtizedes működési mechanizmusát nehéz belesűríteni egy nyolcrészes sorozatba, ezért sem indul a legjobban a Szentgyörgyi Bálint, Miklauzic Bence és Mátyássy Áron által rendezett széria. Erős költői túlzásnak tűnik, hogy egy Budapestre épphogy megérkező vidéki srác azonnal tisztában van a besúgói lét minden apró részletével: sakkjátékosként az átlagnál jobban átlátja talán a helyzetet, de hogy rögtön mindkét kapura támad, és könnyedén kijátszik egy tartótisztet, az kevéssé hiteles.

A besúgó vizuális világa egyszerre retró, és tükrözi a gulyáskommunizmus hamisságát, vagányságával pedig teljes mértékben kiszolgálja a mai nézői igényeket. (Az Európa Kiadó Mocskos idők című dalára készült főcím az egyik legjobb, amit valaha magyar sorozat kapott.) Karakterei egytől egyig archetípusokból épülnek fel: Geri és Száva mellett ott van Katka (Szász Júlia), Száva barátnője, akinek anyja disszidált, Kossuth-díjas író apja pedig a publikálás és a sikerek érdekében a rendszer kiszolgálója lett. Kiss Imre tartótiszt lázadó és a besúgókat mélységesen megvető lánya (Szőke Abigél) Méhes Marietta alteregójaként jelenik meg, Száva jobb keze, Barna (Lengyel Benjámin) focikarrierjét a rendszer kegyeltje törte ketté, ezért zsigerből gyűlöli a kádergyerekeket. Geri szobatársa, Máté (Varga Ádám) a hamarosan elérkező vadkapitalizmus megszemélyesítője és vélhetően majdani legnagyobb nyertese is, aki hajóskapitány apja révén a VHS-kazettától a Lux szappanig bármit képes beszerezni. Még a Geri testvérének szükséges gyógyszereket is.

A személyes és közösségi érdek közötti folyamatos mérlegelés határozza meg a történet dinamikáját: ahogy felszínre buknak a szereplők tragédiái, és összekuszálódnak a szálak, úgy válik egyre magabiztosabbá és izgalmasabbá a sorozat. A szereplők a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy az egyéni felelősség és döntések miként tudnak változást generálni.

Szávának nincs vesztenivalója: anyja meghalt, bátyja disszidált, ő pedig szívbetegsége miatt bármikor meghalhat. Egyértelmű út vezetett a forradalmisághoz, de bármennyire is meg akarja változtatni a rendszert, nem tud elszakadni tőle. „Mindenki, aki kétségbe vonta, amit én mondok, kikerült a csapatból. Ettől vagyok alkalmas döntéshozónak” – vágja Katka arcába Száva, innen nézve pedig saját demokráciája semmiben sem különbözik a szocialista rendszer mechanizmusától. Ahogy egy tartótiszt eligazításán sincs lehetőség kérdésre, úgy Száva embereinek is hallgass a neve. Mindez előrejelzi, milyen esélye is lehet Magyarországon a demokráciának, ha még a leghaladóbb szelleműek is zsigerileg magukban hordozzák a múlt hibáit.

Nem véletlen, hogy a szereplők között akár „Gyurcsány Ferencet”, akár a majdani nemzeti keresztény elit tagjait is fel lehet ismerni, hisz a három évadosra tervezett sorozat végigköveti majd a szereplők életét egészen a rendszerváltás utáni évekig.

A besúgó. Rendezte: Szentgyörgyi Bálint, Miklauzic Bence és Mátyássy Áron. HBO MAX, 2022

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/14. számában jelent meg április 1-jén.