A boldoguláshoz szükséges matematika – Interjú Obádovics Gyulával

A boldoguláshoz szükséges matematika – Interjú Obádovics Gyulával

Obadovics Gyula (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nekem örök meggyőződésem, hogy mindenkit meg lehet tanítani arra a matematikai anyagra, amely az ő boldogulásához, szakmájának műveléséhez szükséges – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Obádovics Gyula, akinek neve itthon egybeforrt a matematikai tankönyvvel. Az alkotó matematika művelését ugyanakkor már másnak nevezte, az egyszerre múlik a tehetségen és a szorgalmon.

(...)

Obádovics Gyula mesélt arról, hogy igazából nem is akart továbbtanulni. – A bátyám négy évvel idősebb volt nálam, és ő már dolgozott földművesként, illetve lovaskocsival fuvarozott. Az nekem nagyon tetszett, és ezért én is otthon akartam maradni, szántani, vetni, aratni. De a szüleim azt mondták, hogy 12 hold föld nem fog eltartani engem, muszáj továbbtanulnom, és inasnak akartak küldeni – emlékezett vissza. Úgyhogy inkább beiratkozott a tanítóképzőbe.

(...)

Szóba került az interjúban az is, hogy a pajzán történeteket azért írta álnéven, mert nem akarta, hogy összekeveredjenek az Obádovics névvel. De a végén persze kitudódott, és mégis összekeveredett a két dolog. Az egyik terjesztő tudott róla, és azért dobta be a köztudatba, hogy felélénkítse az eladásokat. – Drága feleségem – életrajzom kivételével – egyiket sem hajlandó elolvasni – mondta.

Miért választotta a matematikát? Hogyan kezdett tankönyveket írni? Mi a titka a Matematika című könyve sikerének? Hogyan kell jól tanítani a matematikát? Mi a véleménye a mai tankönyvekről? Hogyan boldogulnak a független tankönyvkiadók? Miért kezdett erotikus regényeket írni?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang december 18-án megjelent karácsonyi dupla számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/50. számban? Itt megnézheti!