A Fővárosi Önkormányzat megsegíti a független színházakat

A Fővárosi Önkormányzat megsegíti a független színházakat

Az Átrium (Fotó: Átrium Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százötven millió forinttal segíti az állami támogatáshoz nem jutó független színházakat a Fővárosi Önkormányzat. A teátrumok tartós támogatását viszont Budapest nem tudja átvenni az államtól, mert nincs rá pénze – jelentette ki a Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Nemrég az Átrium jelentette be, hogy a támogatás elmaradása miatt kénytelen bezárni a kapuit.

A főpolgármester leszögezte, a támogatás szerinte nem a főváros dolga lenne, mert ezek a színházak korábban tao-támogatásból működtek, most pedig a kormányzatnak kell segítenie őket. Budapestnek eközben a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működtetése lenne a feladata.

Karácsony viszont hozzátette, morális felelősségük a fővárosi sokszínű kultúra megőrzése, és nem akarják, hogy Budapest jövő évi 150. születésnapja a bezárt színházakról szóljon. Így kidolgoztak egy kulturális mentőöv programot 150 milliós támogatási alappal. Ebből azok a független- és magánszínházak kaphatnak, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de azt 2022-ben nem kapták meg. Ha időközben mégis érkezik állami pénz, akkor a fővárosi támogatás összegét vissza kell téríteni.