A FreeSZFE mellé állt Robert Wilson

A FreeSZFE mellé állt Robert Wilson

Robert Wilson amerikai színházi rendező, képzőművész előadást tart a Vígszínházban 2015. április 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világhírű amerikai rendező OEDIPUS(Pompeji, 2018) című előadása a budapesti MITEM-fesztiválon vendégszerepel. Robert Wilson, aki tiszteletdíjának felét a FreeSZFE Egyesületnek ajánlotta fel, az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz. (A szöveget a Revizoronline fordításában közöljük.)

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az OEDIPUS(Pompeji, 2018) című színházi előadásomat bemutatták Budapesten, és megoszthattam ezt az élményt ennek a gyönyörű városnak a népével. Az ókori görög színház szellemében, melynek korai gyökerei az agorában, a város társadalmi, politikai és művészeti életének központjában rejlenek, nem hagyhatom figyelmen kívül e turnék átfogó kontextusát.

Mély sajnálattal és szomorúsággal figyelem, hogy Magyarország jelenlegi nemzeti kormánya korlátozza a művészeti élet és az oktatás szabadságát. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tavaly végrehajtott úgynevezett „modellváltás” antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen. A kormány által kinevezett új kuratóriumot Vidnyánszky Attila vezeti, aki egyben a MITEM Fesztiválnak, és az ország számos egyéb kulturális intézményének is a feje.

Bár boldog vagyok, hogy a budapestiek láthatták az előadásomat, állampolgári kötelességemnek tartom leszögezni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészeti intézmények függetlenségének és szabadságának a kizsigerelésével, és azzal sem, hogy egészségtelenül sok hatalom és túl nagy befolyás koncentrálódik túl kevesek kezében. Ezért a MITEM Fesztiváltól kapott honoráriumom felét a FreeSZFE nevű kezdeményezésnek adom, amely a jelenlegi kormányzat támogatása és elismerése hiányában is folytatja független oktatási tevékenységét. Továbbá az elkövetkező hetekben részt veszek egy beszélgetésen a FreeSZFE diákjaival. Őszintén remélem, hogy a FreeSZFE-t továbbra is támogatni fogják a világ minden tájáról, és ami a legfontosabb, a magyar kormány hamarosan helyreállítja állami egyetemi státuszát.