A gázlángozás lett az év szava a Merriam-Webster szótár szerint

A gázlángozás lett az év szava a Merriam-Webster szótár szerint

Jelenet a Gázláng című filmből (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Merriam-Webster ez évi döntését az alapozta meg, hogy a „gázlángozás” angol megfelelőjére, a gaslightingra idén 1740 százalékkal többen kerestek rá a szótár honlapján, mint tavaly. 

E trend öszefügghet az álhírek, a fake news, a médiamanipuláció általánossá válásával, de a keresések kiugrása egy konkrét eseményhez nem köthető, tudósít a BBC.

A gázlángozás egyfajta mentális bántalmazás, amikor az egyik fél elhiteti a másik féllel, hogy az, ahogy ő látja a világot, helytelen. Vagyis gyakorlatilag érvényteleníti a valóságértelmezését, ezzel általános bizonytalanságot, félelmet és szorongást gerjeszt a másikban. Így az manipulálhatóvá válik, amit a gázlángozó személy a saját céljaira használhat ki.

A kifejezés eredete a Gázláng című George Cukor rendezte negyvenes évekbeli amerikai film címéből származik. A film története a gázlángozás tankönyvi esete: egy nővel elhitetik, hogy megőrült, miközben eljátsszák számára, hogy kísértet jár a házban.

Bizonyos értelemben az álhírekkel manipuláló médiumok is gázlángozást végeznek a befogadókon: elhitetik velük, hogy az, amit a saját szemükkel látnak, vagy a saját józan eszükkel felfognak, az nem a valóság, így a manipulált tömegek ezután a legvadabb hazugságokat is gond nélkül elhiszik a gázlángozóknak.