A hét álhíre: közös szovjet bandában zenélt Putyin és Maduro

A hét álhíre: közös szovjet bandában zenélt Putyin és Maduro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazi gyöngyszemre bukkant az egyébként sokak által propaganda-, vagy épp álhírgyártással vádolt, Kreml-közeli Russia Today orosz hírcsatorna: Az internet azt hiszi, Putyin és Maduro a '80-as években titokban egy közös szovjet zenekarban játszottak című cikkük közben remekül illusztrálja, milyen az, ha egy álhír felüti a fejét a világhálón.

A tragikomédia alapját az egyre katasztrofálisabb venezuelai események adták. A hosszú évek óta komoly válságban lévő dél-amerikai országban ugyanis megelégelve a néhai Hugo Chávez, majd utódja, a tavalyi választást minden bizonnyal elcsaló, második ciklusát januárban elkezdő, buszvezetőből elnökké avanzsált Nicolás Maduro „emberarcú szocializmusát”, a fennálló rezsim ellenében az ellenzéki többséggel bíró, munkáját szintén januárban elkezdő új parlament, amúgy szintén szociáldemokrata házelnöke, Juan Guaidó ideiglenes államfővé nevezte ki magát. A felek egymásnak feszültek, a diplomáciai csatározások pedig beindultak, Donald Trump amerikai elnök beállt Guaidó mögé, míg Putyin Madurót biztosította támogatásáról.

És itt jön képbe az ominózus videó, amelyben – s itt a vicc, ami ezzel a háttérrel kicsit groteszk lehet, de – olybá tűnhet, mintha a jelenlegi venezuelai és az orosz államfők 1987-ben egy közös, finoman szólva is a Depeche Mode-ra hajazó szovjet popzenekarban nyomták volna az ipart. A hasonlóságok egyébként egészen elképesztőek, de tényleg!

Az igazság persze az: Putyin és Maduro sose játszottak együtt semmiféle zenekarban. Sőt! Miként arra az „álhírgyáros” RT felhívja a figyelmet, az egész egy jónak tűnő álhír, az interneten sokan be is dőltek neki, ám a zenekar, valamint az ominózus, a Youtube-ra is feltöltött dal természetesen semmilyen szinten nem kötődik a két politikushoz.

Ha hihetünk az orosz csatornának, a felvételen a Szövetség nevű zenekar Hajnalban című száma hallható és látható. Az 1987-es videón éneklő „Putyint” pedig Igor Zsuravlevnek, míg a háttérben lelkesen, napszemüvegben szintetizátorozó „Madurót” Oleg Parasztajevnek hívják. Ráadásul épp utóbbi volt az, aki még tavaly márciusban feltöltötte a szám felvételét a videómegosztóra.

Parasztajev nyilván nem sejtette, hogy a szintipop performanszuk, és az ő napszemüvege-bajsza, a világpolitikai események következtében szűk egy évvel később igen csak mém-gyanús dologgá válik. Nem mellesleg pedig a hét, de talán az elmúlt időszak legtragikomikusabb álhírévé. S hogy tényleg mekkora is a hasonlóság, itt leellenőrizhetik:

Альянс - На заре (1987)

Bandcamp https://alliance2.bandcamp.com/ iTunes http://itunes.apple.com/album/id1438172269?ls=1&app=itunes Apple Music http://itunes.apple.com/album/id/1438172269 Уникальное концертное видео группы Альянс (Телемост - Москва - Ленинград) Музыка и слова - Олег Парастаев. Состав: Игорь Журавлёв - вокал; Андрей Туманов - бас; Константин Гаврилов - клавишные; Олег Парастаев - клавишные. Звукорежиссёр - Игорь Замараев

S míg a talán Andy Fletchert is meghazudtoló lazasággal szintiző ál-Madurón ámul az „internet népe”, addig csak remélni lehet, hogy a „poént” szolgáltató helyzet vérontás és polgárháború nélkül megoldódik. S így lassan a hosszú évek után Venezuelában élő milliók helyzete is enyhülhet, vagy legalább a nélkülözni kényszerülők a semminél több élelemhez juthatnak.