A kijevi városi balett Párizsban marad a háború végéig

A kijevi városi balett Párizsban marad a háború végéig

A kijevi városi balett (Fotó: Théâtre du Châtelet/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijevi városi balett társulata február 23-án érkezett meg Franciaországba, a március közepéig tervezett franciaországi turnéjukra. Néhány nappal később, az első fellépésük előtt néhány órával kitört a háború.

Ahogy sok külföldön rekedt ukrán, a társulat nagyjából 30 tagja is a hazatérés és a haza védelme, illetve a külföldön maradás között vívódik, írja a New York Times. A táncosok, bár már elutazásukkor is nagy volt az orosz fenyegetés, nem gondolták, hogy Putyin valóban meg fogja támadni az országukat.

Most számos európai város és színház felajánlotta a balett-társulatnak, hogy ideiglenes gyakorlóteret, illetve játszóhelyet biztosít a számukra, míg Ukrajnában véget ér a háború. Ők egyelőre a párizsi önkormányzat ajánlatát fogadták el, és a következő időszakban a Théâtre du Châtelet lesz a társulat otthona.

Párizs polgármestere, és a következő francia elnökválasztás szocialista jelöltje, Anne Hidalgo elmondta, hogy addig maradhatnak, ameddig szükséges, mert „alkotni csak szabadon lehet”.

Címkék: ukrajnai háború