A közönség támogatásával fejeződhet be a vértanú fiatal lányról szóló film

A közönség támogatásával fejeződhet be a vértanú fiatal lányról szóló film

Nagy Katica Bódi Mária Magdolna szerepében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önfeláldozás és az elesettek megsegítése egy értékvesztett világban: tragikus sorsú fiatalról mesél Buvári Tamás Magdolna című filmje.

Egy fiatalon vértanúhalált halt lány életéről készít független nagyjátékfilmet Buvári Tamás Magdolna címmel. Az alkotás, amelyben a Magyar Hang publicistája, Hegyi Zoltán is szerepet kapott, az utómunkánál tart, a befejezéshez a közönség támogatására is számítanak a készítők.

Bódi Mária Magdolna tragikus sorsával előző filmje, a 2017-ben közösségi finanszírozásból készült Szeretföld készítése idején ismerkedett meg Buvári Tamás. – Egyből megragadott az őszinte szeretet és szolidaritás, amely a fiatal lány történetéből áradt – fogalmazott a Magyar Hangnak a rendező. – Életében szinte sorsszerűnek tűnt az áldozathozatal, amely végül vértanúhalálában be is következett.

Buvári Tamás elmondta, nem életrajzi műben gondolkodott, letisztázott, egyszerű szerkezetű, az érzelmekre fókuszáló filmet szeretett volna készíteni. Az elkészült forgatókönyv alapján végül két napot dolgoztak fel Magdolna életéből, egy gyermekkori szép napját és élete utolsó napját. – Reményeim szerint ennek a két napnak az eseményein keresztül sikerül megragadni Magdolna önfeláldozását és hitének erejét.

A film nem titkolt célja a valódi keresztény értékek felmutatása: az elesettek megsegítése, az önfeláldozás, a mértéktartó, nem a világi javakat hajszoló életmód. – Négygyerekes édesapaként azt tapasztalom, hogy a fiatalok elvesznek napjaink értékválsága közepette, nehéz eldönteni, hogy ma Magyarországon hova lehet, hova érdemes igazodni – fogalmazott a rendező. – Ezért is szerettem volna példát mutatni. Lehet, hogy túlságosan idealista elképzelés, de a film talán erőt adhat mindazoknak, akik nyitottak a Magdolna által képviselt értékekre, és hasonló elvek alapján szeretnék élni az életüket. Semmiképpen sem akartam ugyanakkor moralizálni, erőteljes szerzői film lebegett a szemem előtt.

Bódi Mária Magdolna 1921-ben született Szigligeten. Élete a Balaton északi partjához kötődik, Köveskál, Balatonkenese és Fűzfőgyártelep után Litéren élt. Gyermekkorától kezdve a hitben talált menedékre, már fiatalon az önkéntes lemondás, a másokért való önzetlen munka határozta meg a mindennapjait. A szovjet csapatok 1945 márciusában érkeztek Litérre, hírük azonban megelőzte őket. Magdolna elszánt volt, hogy akár élete árán is megvédi társai és saját tisztességét. Miután védekezésül megsebesített egy erőszakot elkövetni igyekvő katonát, a férfi több lövéssel megölte az akkor huszonhárom éves Magdolnát. Boldoggá avatását 2017-ben kérelmezték.

Buvári Tamás ezúttal is független alkotást készített, a Szeretföld tapasztalatai megmutatták számára, hogy a régióban lenne lehetőség egy újabb film leforgatására. 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, a Magdolna a bakonyi város győztes pályázatával együttműködésben készült. Veszprém városa, a Bódi Mária Magdolna Alapítvány mellett számos helyi cég és több civil szervezet, valamint a vértanúhalált halt lány életében érintett települések önkormányzatai is támogatták a mű elkészültét. Az alkotók a Média mecenatúra program tévéfilmes pályázatán indultak, ám nem ítéltek támogatást számukra, a Magyar Nemzeti Filmalaphoz pedig nem küldték be a tervet.

– Szeretem a független filmes formát, szabadságot biztosít, és kihívást jelent, még akkor is, ha sokkal kevesebb pénzből lehet gazdálkodni, és így óhatatlanul is kompromisszumokra kényszerülök.

A hazai filmes viszonylatban is rendkívül szerény költségvetés ellenére a rendező komoly stábot gyűjtött maga köré. A főbb szerepekben Nagy Katica, Turós-Máté Kinga, Danis Lídia, Trokán Anna, Takáts Andrea, Egyed Brigitta, Pap Lívia, Horváth Csaba, Fehér László, Fésős András és Máté P. Gábor, illetve Hegyi Zoltán lesz látható. A film operatőre Tóth Zsolt, hangmestere Terner Péter, zeneszerzője Szirtes Edina Mókus. – Szerencsére korábbi munkáimnak köszönhetően nagyon jó kapcsolataim vannak, így a stáb nagy részét a cél érdekében képletes honoráriumért tudtam mozgósítani.

A regionális támogatások ellenére a költségvetésnek még legalább az ötöde hiányzik, az utómunka fázisában lévő filmet így közösségi finanszírozásból igyekeznek befejezni. A támogatási formáról a film honlapján tájékozódhatnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!