Furcsa szokásnak hódol a kulturális államtitkár, a PIM-től elhozott focilabdát adta át egy újonnan nyílt könyvtárnak

Furcsa szokásnak hódol a kulturális államtitkár, a PIM-től elhozott focilabdát adta át egy újonnan nyílt könyvtárnak

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (Fotó: Fekete Péter Facebook-oldala)

Fotó: Hartyanyi Norbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kultúra napjához kapcsolódva avatták fel pénteken Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának épületében az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat. A nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával került új helyére. Ezért Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is elment az ünnepségre, ahol köszöntőt mondott. A 444 vette észre, hogy egyúttal bizarr jelenet zajlott le az átadón, amikor Fekete Péter elővett a táskájából egy focilabdát.

Amint az Evangélikus Országos Gyűjtemény könyvtár közvetítéséből kiderül, az államtitkár közölte: „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit, és elhozom magammal.” Majd a focilabda kapcsán hozzátette: „Számmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat… …én megengedtem magamnak, hogy egy ilyen tárgyat hozzak kulturális kincsként magammal erre az eseményre”. 

Fekete beszéde után következett Prőhle Gergely országos felügyelő, az esemény házigazdája, a Petőfi Irodalmi Múzeum egykori igazgatója, aki ezt valószínűleg nem tartotta olyan jó poénnak, mert a következőket mondta: „Ugye, volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem, vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!” 

A portál megjegyzi, hogy péntek óta forrong a Könyvtárosok Facebook-csoportja, ahol szintén megdöbbenést váltott ki az államtitkár furcsa szokása.  

„Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter ellen”– ezt már Brenner Koloman, a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés alelnöke írta szerkesztőségünknek szombaton eljuttatott közleményében.

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár avatása, benne az ominózus jelentekkel, ITT tekinthető meg: