A Margitszigeti Színház lemondta a Mariupolban az orosz „győzteseket” éltető zongorista fellépését

A Margitszigeti Színház lemondta a Mariupolban az orosz „győzteseket” éltető zongorista fellépését

Valentina Lisitsia (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 3-án az ukrán(!)-amerikai Valentina Lisitsia zongorista adott volna koncertet a Margitszigeti (Szabadtéri) Színházban, de a fellépést lemondták, a közleményük szerint a művész „megdöbbentő megnyilvánulásai” miatt, írja a HVG.

Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop tájékoztatta a színházat, hogy a meghívott zongorista a május 9-i győzelem-napi ünnepségen fellépett az orosz hódítók által megszállt (és előzőleg a földig rombolt) Mariupolban.

A színház szerint a fellépés egyet jelent az orosz agresszor támogatásával, amit ők a leghatározottabban elutasítják, ahogy a teljes civilizált világ ezt teszi.

Valentina Lisitsia nézetei nem érhették meglepetésként azokat, akik követik például Twitter-fiókját. A torontói szinfónikusok például már 2015-ben lemondták egy fellépését offenzív tweetjei miatt. Ezekben „kutyaszarnak” nevezte az Ukrajnához hű keletukrajnaiakat, egy másikban pedig a népviseletbe öltözött ukrán tanárokat bennszülött afrikaiakhoz hasonlította. Az orosz propaganda hazugságait ismételve az ukrán kormányt nácinak minősítette, és azt állította, hogy tisztogatótáborokat üzemeltet az oroszok számára.

Mindez azért meglepő, mert Lisitsia egyébként ukrán, Kijevben született, ott járt konzervatóriumba. Május 2-án ennek ellenére a moszkvai ukrán nagykövetség épülete előtt lépett fel.