Demonstrációra szólít fel a Music Hungary

Demonstrációra szólít fel a Music Hungary

Koncert. Képünk csak illusztráció. (Fotó: Nainoa Shizuru / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A zenei- és a teljes kreatív szektor számára sokkoló volt, ahogy napok alatt elfogadta a kormány az új kata-törvényt, ami – főleg két év pandémia, lezárások és korlátozások után – teljesen kilátástalan helyzetbe hozott, és megfelelő adózási forma nélkül hagyott nagyjából 450 ezer egyéni- és kisvállalkozót, ebből nagyjából 150 ezer kreatív ipari dolgozót, zenészeket, technikai szakembereket, szervezőket, menedzsereket, független kis kiadókat – olvasható a Music Hungary lapunknak eljuttatott közleményében.

A dokumentum szerint a koronavírus-korlátozások miatt padlóra került élőzenei szektor talpra állásához még legalább egy évre lett volna szükség, ám az új katatörvénnyel a helyzet csak még jobban romlott. Ezért a Music Hungary Szövetség arra szólít fel minden zenészt és zenei szakembert, hogy valamilyen formában fejezzék ki tiltakozásukat.

– Demonstráljunk együtt azért, hogy ha már katával nem is, de ahogy ebben a közleményünkben is kifejeztük, egy szektorspecifikus, egyszerű adózási formával a kormány engedje tovább létezni a zenei szektort – írják.

Javaslatuk szerint az augusztus 1-7. közötti politikamentes tiltakozás formája lehet egy félig elfeketített zenekari- vagy sajtófotó, amelyen egy üzenetet helyez el a szerző, majd elhelyezi valamelyik közösségi média felületen.

De akár videóüzenetben is lehet tiltakozni. A Music Hungary javaslata szerint rövid, maximum 1 perces videóüzenetben lehet elmondani, miként érinti a szakmában dolgozókat a katatörvény módosítása.