„A széljobbostól a munkáspártosig hallgatnak minket”

„A széljobbostól a munkáspártosig hallgatnak minket”

Farkas Erika Temesváron (Fotó: Facebook/A hely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízéves a Kossuth rádió minden hétköznap délelőtt jelentkező sikerműsora, A hely. Az ez idő alatt nagyjából 2500 adást készítő Farkas Erika műsorvezetővel kerestük a népszerűség okait, miközben azon is eltöprengtünk: hogy lehet ezt bírni.

A hely első adása 2009. május 11-én jelentkezett a fővárosi Négy Tigris Piacról, és mindjárt teljesítette a vadonatúj riportműsorral kapcsolatos elvárásokat: titkos helyet mutatott be, és meglepő volt. A Tigris kulisszái mögé ugyanis csak kevés egyszerű halandó kukkanthatott be addig – ráadásul kiderült, hogy a legnagyobb kínai piacként a köztudatban élő vásárhelyen valójában vietnamiak az árusok.

A recept azóta sem változott sokat, tudjuk meg Farkas Erikától, aki A hely indulása óta annak műsorvezetőjeként dolgozik. A májusi jubileumig hallható 2590. adásból körülbelül 2500-at vezetett – csak akkor tartja más a mikrofont, ha ő nagy ritkán szabadságra megy –, így nem csoda, hogy neve és lénye szinte összeforrt a műsorral.

– Eleinte a titkosság volt a lényeg – mondja, amikor arról kérdezzük, milyen kritériumokat állítottak a műsor elé a kezdetekkor. – Aztán a nagyon titkos helyek elfogytak, de ettől még soha nem küzdünk témahiánnyal. Hiszen a magyar hallgatók nagy része a kevésbé rejtett helyekre sem igen jut el, így azok ugyanolyan érdekesek lehetnek, mint mondjuk, egy bánya, egy atomhulladék-lerakó vagy egy atomerőmű. Mindegyik helyen jártam már – ültem is a kettes blokk tetején Pakson, azóta sugárzom.

Farkas Erikát tíz szerkesztő segíti. A témajavaslatokat folyamatosan gyűjtik, és rengeteg ötletet kapnak a hallgatóktól is. Két hónapra előre megvan, mivel foglalkoznak. A magyar közrádió hallgatottságát több éve nem mérik, amikor még mérték, naponta átlag 430 ezer ember hallgatta A helyet, erősebb témáknál a félmillió hallgató is összejött. A műsor ezzel a Reggeli Krónika és a Vendég a háznál mellett messze a Kossuth legnépszerűbb produkciója. Ikonikus műsorvezetője nyilván dúsgazdag ember, vetjük fel.

– Nem panaszkodom – feleli Farkas Erika. – De, hangozzék akármilyen közhelyesen, nem ez a lényeg, hanem a sok végtelenül kedves ember végtelen szeretete. Amikor megérkezünk valahová, nem fogják ki a lovakat a hintóból, de csak azért, mert nem hintóval megyünk. Nagyon szeretik a műsort országszerte, ami csodálatos érzés. És nagyon sokféle ember hallgatja: van, aki a kertben, más a konyhában, a melós a szerelőaknában. Kétféle ember van, aki a délelőtti időpont miatt lemarad róla: az orvos és a tanár. De kaptunk már olyan visszajelzést is, hogy „minden hajnalban hallgatom az ismétlést!”. Ezt Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát mondta, később ő mutatta be a műsor témáiból készült könyvet Kovács Ákos énekessel és Mácsai Pállal közösen. Politikai értelemben egyértelműen népfrontos műsor vagyunk. A Facebook-oldalunk követői alapján tudom, szélsőjobbosok ugyanúgy fogyasztanak minket, mint a Munkáspárt hívei.

Amikor arról érdeklődünk, a két és fél ezerből emlékszik-e kedvenc adásra, a műsorvezető határozott nemmel válaszol.

– Annyira érdekes egy hely, amennyire érdekes az interjúalany – mondja. – Fanatikus híve vagyok a nagyon okos embereknek, és szerencsére tíz év alatt sok ilyennel volt is alkalmam találkozni. Meg sok fura helyzettel is. Nem akarok megsérteni senkit, de tapasztalatom szerint az idegenvezető a legrettenetesebb interjúalany: rengeteget beszél, ha pedig megakasztják, visszaugrik az elejére, és kezdi megint onnan, hogy II. Erzsébet alapította… De volt már részeg riportalanyom is. Egy interjú amúgy alapvetően attól jó, ha el tudom érni, hogy az alany érdekesnek érezze magát. Ettől mindenki boldog lesz, megnyílik, és valóban egyre izgalmasabbakat mond.

Ez mind csodás, de az átlagember akkor sem érti, hogy lehet bírni ezt a munkatempót. Farkas Erika bevallja: olykor már fárad. Elmúlt hatvan, néha igénye lenne a rendszerességre, ami ezt a munkakört még véletlenül sem jellemzi. Férje, aki másfél éve nyugdíjas, ugyancsak igényt tartana a társaságára, ahogyan két macskája és a kutyája is. Nem mintha ebben a pillanatban készülne rá, de ha egyszer nyugdíjba megy, nem fog unatkozni: amellett, hogy a képviselőfánktól a töltött káposztán át különféle ételekkel kényezteti majd „hedonista” urát – „híresen jól főzök”, vallja be a műsorvezető minden álszerénység nélkül –, önkéntesként olvasásfoglalkozásokat akar tartani általános iskolásoknak. Az oroszul, németül és angolul beszélő Farkas Erika egykor, a színészet mellett, összehasonlító nyelvészettel akart foglalkozni. Máig vallja: jóval kevesebb dolgot értenénk félre, ha megtanulnánk jobban kifejezni magunkat. Ami végső soron nagyon hasznos lehetne az egész társadalomra nézve.

Az önkénteskedésnél még azonban nem tartunk: A hely a májusi, jubileumi adás után annak rendje és módja szerint folytatódik. Minden hétköznap 11 óra 7 perctől.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/19. számában jelent meg, 2019. május 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!