A színművészeti HÖK nemet mond a Vidnyánszky vezette kuratóriumra

A színművészeti HÖK nemet mond a Vidnyánszky vezette kuratóriumra

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SZFE HÖK) nem fogadja el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kijelölt kuratóriumot – jelentették be vasárnap késő este a Facebookon.

Az elnökség által kiadott közlemény szerint a sajtóból értesültek a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak személyéről.
Ennek kapcsán emlékeztettek, hogy a hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike az volt, hogy „az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki.”

Hozzátették, „az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.” Ezért a Hallgatói Önkormányzat nem fogadja el a kuratóriumot.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3176777705738921

Ismert, egy pénteki közleményben elrejtve hozta nyilvánosságra a Palkovics László vezette innovációs minisztérium, hogy Vidnyánszky Attila vezetheti a Színház- és Filmművészeti Egyetem működését felügyelő kuratóriumot, melynek tagjaként Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója is részt vesz az SZFE működésének felügyeletében.

„A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát. A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben” – írta szombat éjszaka kiadott közleményében az egyetem szenátusa.

Hozzátették: a kinevezések azt bizonyítják, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Az egyetemmel egyidejűleg Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott, döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni.