A TV2 új sorozatát nehéz lesz kiheverni

A TV2 új sorozatát nehéz lesz kiheverni

Stohl András a Bödörék-ben (Forrás: TV2.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem könnyű elsőre eldönteni, minek is a rosszul sikerült paródiája kíván lenni a TV2 új sorozata. Ahogy elkezdjük nézni a Bödöréket (Egyszer volt Budán Bödör Gáspár), egyik asszociációnk érkezik a másik után. A főcím alatt például határozottan olyan érzésünk van, mintha itt a Besenyő családot akarnák leutánozni, csak Pistát ezúttal Stohl András játssza, Margitot/Anti bácsit Szirtes Ági, a félkegyelmű kamaszlányt, Evettkét meg Venczli Zóra. Aztán ahogy elindul az első rész, és az előzőleg csak nem túl éles eszű suttyónak tűnő főhős (Stohl András) maffiózópózba vágja magát, már olyan, mintha az Aranyélet paródiáját látnánk.

Vagy talán a hülyeneves falvakban játszódó szériákat majmolják? Mikor az öttagú Bödör család egy bizarr temetés után hazatér, és a kamera közel húsz másodpercig mutatja a Dinnyeberki településtáblát, már ez tűnik a legvalószínűbbnek. Illetve ennek egy módosított mása: a Buta Vidéki Család itt kénytelen elhagyni szeretett otthonát, és megismerkedni a vad Pest megannyi furcsaságával.

Ha Morvai Krisztina kifakadt az ellen, ahogy az RTL Klub-féle A mi kis falunk ábrázolja a falusiakat, hát a Bödörék kapcsán legalábbis világbotrányt lehetne kiáltani. Sokkal inkább közelít mindez a Dikh TV Minden álmod című trashsorozatához, azzal a kivétellel, hogy utóbbi már annyira rossz volt, hogy az művészetszámba ment. A Bödörék ezzel szemben csak szimplán élvezhetetlen és érthetetlen.

A humorforrást itt az adja, hogy hőseink számára újdonságot jelent többek közt a lift és a fotocellás ajtó, a következő részekben meg, gondolom, megismerkednek majd a mozgólépcsővel és a BKV-automatával is. A párbeszédek, a cselekmény és a szereplők az abszurditásig menően értelmezhetetlenek.

Nehezen magyarázható, hogy a neves színészek sora hogy gondolta ezt az egészet. Szirtes Ágit például mesebeli öregasszonnyá maszkíroztak, és úgy alakítja Stohl anyósát, mintha még rágódna rajta, félúton ne gondolja-e meg magát és szaladjon el. A szerepével nála is kevésbé tud mit kezdeni Stohl, miközben ilyen „beszólások” hagyják el a száját: „Maguk meg egyenek mezőgazdasági lengőcsapszeget!” Vagy: „Jól van, okostojások, és a Matáv ossza be a fizetéseteket!” Esetleg a benzinkutast vagy a parkolási büntetésről őt tájékoztatót próbálja látványos kacsintgatásokkal lefizetni, hogy azok persze rögtön arról kérdezzék, belement-e valami a szemébe.

Amikor Gáspár épp nem másokkal keménykedik, akkor Szirtes karakterét sorozza anyósviccekkel, míg utóbbi a lángososnál az írásmódnak megfelelően felolvassa, hogy „collect here”, majd közli, hogy azt nem bírja a gyomra. Bödör Gáspár ezt követőn vesz kis családjának egy darab lángost, majd fennhangon felszólítja négyüket, hogy vakarják le róla a sajtot, nehogy Pesten megmérgezzék őket. Egyik „jézusom, ez most komoly?”-pillanatból a másikba esünk, miközben a sorozatban egyedül Stefanovics Angéla képes valami értelmezhetőt nyújtani. A tőle megszokott karakter szerencsére olyan eredeti, hogy még itt sem tudták elrontani.

Meglepő módon a széria vezető írója Kormos Anett, aki a köztévés Tóth Jánossal azért igényesebb sorozathoz is adta már a nevét. Az első rész egyik forgatókönyvese pedig a szintén nívósabb produkcióiról ismert Vékes Csaba. A Bödörék a nemrég vetített első rész után csak ősszel folytatódik, így legalább pár hónapunk lesz még kiheverni az eddig látottakat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/20. számában jelent meg május 15-én.