Tálcán kínált életek

Tálcán kínált életek

Gyárfás Dorka – Somos Ákos: AlkalMáté Trupp – Élveboncolás közönséggel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú évekig a nyár elengedhetetlen tartozéka volt az AlkalMáté Trupp előadása. Máté Gábor és Horvai István egykori színészosztályát különös kötelék fűzi össze: tavalyig minden évben összegyűltek két hétre, hogy előadást készítsenek egymás életéről. Szinte terápiás jellegű önvallomások voltak ezek a darabok, amelyekben zavarba ejtő őszinteséggel tárták a nyilvánosság elé magánéletük legintimebb pillanatait, traumákat és szerelmeket, szembesültek és szembesítettek azokkal a gyengeségeikkel, vívódásaikkal, rossz döntéseikkel, de vágyakkal is, amelyekkel és amelyekért életük során vagy épp az előadás pillanatában küzdöttek.

Nem kis merészség kell ahhoz, hogy valaki tálcán kínálja föl az életét, fájdalmát és örömét, minden gyarlóságát, még ha dramatizált formában is. Mindegyik előadás, mindegyik vallomás más volt: hol szatirikusabb, hol humorosabb, hol komolyabb. De mint köztudott, az élet maga produkálja a legjobban megírt drámákat, így olyan darabok is megszülettek ezekből az együttlétekből, amelyek szinte leváltak a főhőseikről. Ilyen volt például a Gál Kristófról, Vajda Milánról vagy a Mészáros Béláról szóló előadás, amely kiragadva kontextusából, önmagában is megállná a helyét, hisz olyan egyetemes emberi problémákról beszél, mint a házassági válság, a szülők halálának feldolgozása vagy a kötődéstől való félelem. Tavaly Jordán Adél megrázó és felemelő előadásával véget ért egy korszak, de a színháztörténeti jelentőségű vállalkozás nem merülhet feledésbe.

Gyárfás Dorka és Somos Ákos most megjelent interjúkötetében a legendás osztály tagjai – Péter Kata, Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Szandtner Anna, Vajda Milán, Kovács Patrícia, Fenyő Iván, Száraz Dénes –, illetve Máté Gábor rendező külön-külön fejezetben mesélnek arról, mit is jelent számukra az AlkalMáté Trupp, milyen gondolkodásmód köti ennyire szorosan össze ezt a csapatot, felidézik a legemlékezetesebb pillanatokat, egymáshoz való viszonyuk alakulását, hogy a mostani énjükkel milyen előadást készítenének magukról, de kiderül az is, lesz-e valaha folytatása ezeknek a szeánszoknak.

Ugyanaz az őszinteség és kitárulkozás jellemzi a kötetet, mint az összes előadást, ez is egyfajta élveboncolás (nem véletlen a címválasztás): vallomások és dilemmák tárulnak fel a sorok között, olyan életigazságok, melyek talán segítenek önmagunk megértésében is.

Gyárfás Dorka – Somos Ákos: AlkalMáté Trupp – Élveboncolás közönséggel. Park Könyvkiadó, 2022. 5999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/27. számában jelent meg, július 1-jén.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.