Az oligarcha, a pátriárka és a tátongó szakadék

Az oligarcha, a pátriárka és a tátongó szakadék

Jelenet a Mellékhatás első részéből (Fotó: RTL Klub)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Társadalmi thriller – ez a legpontosabb meghatározása az RTL Klub Mellékhatás című tízrészes sorozatának az első három epizód alapján. A Kovács Dániel Richárd által rendezett széria eredeti magyar termék, nem külföldi minta alapján készült. Azt már az első rész bemutatása előtt lehetett tudni, hogy a történet – vezető forgatókönyvíró: Gasztonyi Kálmán – egy jelen idejű társadalmi problémára reflektál. Ez a hazánkban illegális béranyaság, illetve az annak hátterében álló, sokak életét megkeserítő meddőség. Ám mindez csak ürügy, izgalmas történet építhető köré; a lényeg a magyar társadalom állapotáról adott diagnózis, amelyet dermesztően pontosnak érzek.

A cselekmény villámgyorsan bontakozik ki, már az első epizód nagytotálban mutatja az országot. A fővárosi magánklinika szépreményű orvosa, dr. Széphelyi Zoltán (Adorjáni Bálint) a saját fejlesztésű hormonkoktéljából adott extra dózissal visszafordíthatatlanul meddővé teszi a gyermekre vágyó exmodellt, Ludmann Katát (Tenki Réka). Akinek a férje történetesen egyike korunk hőseinek: az állami tendereket letaroló építési vállalkozó, Ludmann Zsolt (Nagy Zsolt). S a vélhetőleg az elmúlt évtizedek kétes ügyletein milliárdossá vált Ludmann a siker bevált receptjét alkalmazva erőszakkal, fenyegetéssel veszi rá a doktort, hogy ha máshogy nem megy, törvényen kívüli eszközökkel, béranya segítségével hozza helyre a hibáját. Nagy Zsolt mintaszerűen hozza az agresszív, mindenen átgázoló, a nehéz gyermekkor terhét cipelő oligarchát. Tenki Réka lágyabb karaktert alakít, ám a cél, a saját gyermek megszerzésének vágya megkeményíti őt is; még nem tudni, lesz-e olyan határ, amelyet nem hajlandó átlépni ezért.

Széphelyi Zoltán tökéletes élete egy pillanat alatt omlik össze, s már az első rész végén egy meszes gödörben találja magát. Az ügyészségen dolgozó felesége, dr. Széphelyi-Illés Berta (Borbély Alexandra) előtt is titkolózik, mert úgy érzi, nem mondhatja el szorult helyzetéről a teljes igazságot. Már csak apósa, a klinika vezetője, dr. Illés Lóránt (Kovács Frigyes) miatt sem, aki neki szeretné átadni az igazgatói posztot. Hamar kiderül, hogy – elnézést az olcsó poénért – ki lesz a béranya. A magánklinika, a gazdasági elit világából egy ugrással az ózdi panelházak között találjuk magunkat. Innen indul a kislányától elszakított Panácz Anna (Sztarenki Dóra) Pestre, a gazdag rokonoktól, Széphelyiéktől segítséget kérni.

Mi lehet a Csernobil sorozat titka? | Magyar Hang

A Borbély Alexandrával, Tenki Rékával, Nagy Zsolttal valóságos nehéztüzérséget felvonultató sorozat erénye a lendületes cselekményvezetés; szédítő belegondolni abba, milyen fordulatok várnak ránk a hátralévő hét epizódban. Még nem tudni, miféle viszály miatt szakadt meg a kapcsolat Illés Lóránt és idősebb lánya, Anna édesanyja, az Ózdon élő Panácz Era (Herczeg Adrienn) között. Jó vége már aligha lesz a történetnek: Széphelyi doktor az első hiba után sorra követi el az újabbakat, a negatív spirálból nem látszik kiút. Tanmese arról, hogy a kockázat ellenére mindig jobb a felelősséget vállalva kiszállni az ilyen szituációkból, de hát ha hősünk így tett volna, nincs történet, nincs sorozat sem.

A komoly színházi és filmes szerepeket maga mögött tudó Adorjáni Bálintnak ez a sorozat a nagy lehetőség, s eddig biztató, amit nyújt. Néha például nem tudni, kitől tart jobban Széphelyi Zoltán: Ludmann Zsolttól vagy apósától, a családját valamiféle pátriárkaként uraló orvosbárótól. Kovács Frigyes nagyszerű alakítást nyújt, ahogy kicsit hasonló szerepben, vidéki kiskirályként tette nemrég Kostyál Márk Kojot című filmjében. Illés doktor a régi, a látszatra, a szabályokra még adó elitet képviseli, míg Ludmann Zsolt a gátlástalan, eszközökben nem válogató újat. Akit most a legtermészetesebb emberi vágy hajt, felerősítve a birodalma, vagyona átörökítésének rendezésével. S az ő világában ezért akár ölni is szoktak…

https://www.youtube.com/watch?v=fNdCT0-F6XY

S hogy miért érzem dermesztően pontosnak a társadalmi látleletet? Mert olyan atomjaira hullott közösséget látunk, amelynek különféle csoportjai között nincs igazi kapcsolat. Amelynek tagjai gyanakvással vagy gyűlölettel néznek egymásra. Berta az, aki legalább a családján belül megpróbálja félszegen, vissza-vissza vonulva, újra nekigyürkőzve áthidalni ezt a szakadékot. Aki pedig kitaposta magának a felemelkedés útját (Ludmann Zsolt), meg aki még csak szeretné ezt (Panácz Anna), ugyanazt a rögzült, agresszív magatartást, durva nyelvezetet használja. Nem széplelkeknek való vidék.

Mellékhatás. RTL Klub, szombatonként 21.00

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/17. számában jelent meg április 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az üzletekben vagy digitálisan! És hogy mit talál még a 2020/17. számban? Itt megnézheti!