Az SZFE miatt visszalépett az egyik leghíresebb európai színház Vidnyánszky fesztiváljáról

Az SZFE miatt visszalépett az egyik leghíresebb európai színház Vidnyánszky fesztiváljáról

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton tette közzé az egyik leghíresebb európai színház, a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble közleményét az  SZFE Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldala. Az Oliver Reese intendáns által jegyzett sajtóközleményben a színház kijelenti: „A Berliner Ensemble támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondja a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.”

https://www.facebook.com/szfehok/photos/a.430023467081039/3275256479224376

Mint írják, „a hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.”

A Berliner Ensemble 2018-ban már szerepelt a MITEM-en, két előadásukat is meghívta Vidnyánszky Attila művészeti vezető. A berlini társulat lépése a sokadik kiállás – a legutóbbi a Sziget fesztiválé – a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak és oktatóinak tiltakozása mellett.

A kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább az SZFE, de az átalakítás ellenzői szerint az egyetemet belekényszerítik ebbe. Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. Ezt követően számos neves tanár, oktató jelentette be távozását, majd a színművészeti vezetése és szenátusa is bejelentette lemondását. A hallgatók a hétfő esti demonstráció után elfoglalták az intézmény Vas utcai épületét, és blokáddal tiltakoznak a kormány lépése ellen.

Az egyetem diákjai pénteken tüntetést rendeztek a Színművészeti mellett, vasárnapra pedig a Parlamentig érő élőláncot szerveznek.