Belső vizsgálatot indított a Vígszínház Wunderlich József kirohanásai miatt

Belső vizsgálatot indított a Vígszínház Wunderlich József kirohanásai miatt

A Vígszínház épülete (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vígszínház két hétre eltiltotta a munkájától Wunderlich Józsefet, és beugrós színészekkel helyettesítik a szerepeiben – derült ki a teátrum közleményéből, amelyet a Blikk idézett. 

A Vígszínház tájékoztatásában azt írják: „Wunderlich József Facebook-bejegyzései nyomán kialakult helyzetre reagálva a Vígszínház színészgyűlést, majd társulati ülést tartott. A színész mindkét alkalommal kinyilvánította, hogy hibázott, bocsánatot kért a vezetőségtől és a kollégáktól. Elismerte, hogy súlyos károkat okozott a Vígszínháznak.”

Az ügy előzménye, hogy a Vígszínház társulatának tagjaként Wunderlich József november 25-én közösségi oldalán többek között arról írt, hogy szerinte a Vígszínházban a terjedő koronavírus-járvány ellenére nem figyeltek eléggé az ott dolgozók egészségére. A színész néhány órával később törölte vagy nem nyilvánosra állította át ezt a posztot. Állítását Rudolf Péter, a színház igazgatója szinte azonnal cáfolta.

A színész később egy másik, a nagy nyilvánosság számára szintén csak rövid ideig látható Facebook-posztot is közzétett, amiben azt állította, egy kolléganője azért nem kapott szerepet, mert nem akart a színpadon vetkőzni.

Hírek szerint a színész később egy újabb bejegyzésben elnézést kért mindenkitől, amiért nyilvánosan írt a Vígszínház ügyeiről, és mindkét eset miatt bocsánatot kért. Az ügynek azonban volt további következménye: a szerdai előadáson már egy beugrós színész helyettesítette.

A Vígszínház közleményéből kiderül, hogy belső vizsgálatokat indítottak, és ezek lezárásáig nem tudnak felelősen nyilatkozni konkrétumokról. Jelenleg csak annyit tudnak közölni, hogy a következő két hétben Wunderlich József szerepeit beugrásokkal kollégái veszik át. – Két premierre – Party és Sirály – is készülünk, de mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a társulatban megteremtsük a békét, ami a közelmúltban történtek után nem könnyű feladat – áll a közleményben. Arról egyelőre nincs szó, hogy Wunderlichet elbocsátanák a színházból.

A Vígszínház a Szakszervezet és az Üzemi Tanács közös közleményét is továbbította.

Ebben a következőképpen fogalmaznak: „Wunderlich József bocsánatkérését elfogadtuk és tudomásul vettük. Egyértelműen szeretnénk állást foglalni abban a kérdésben, hogy jelenleg a Vígszínházban nem uralkodik félelem és antidemokratikus légkör. A színház dolgozói és igazgatósága a megfelelő protokollokat követve azon fáradoznak, hogy estéről estére felmenjen a függöny. A színházban működő Üzemi Tanácsot, Szakszervezetet sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más. A színház elfogadott Etikai Szabályzata szerint senki nem tett bejelentést a mai napig.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jóhírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg.”