Bergman-retrospektívvel jön a Skandináv Filmfesztivál

Bergman-retrospektívvel jön a Skandináv Filmfesztivál

Ingmar Bergman (Fotó: Bengt Wanselius/Sony)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ingmar Bergman-retrospektívvel és a Q-ügyosztály következő részével, a 64-es betegnaplóval érkezik november 22-étől a Skandináv Filmfesztivál. Christoffer Boe említett thrillerjét már csütörtök este láthatják az érdeklődők.

A programsorozatot ötödik alkalommal rendezik meg, egy héten keresztül várva a nézőket a fővárosi Art+ moziba. Premier előtt lesz látható Lars von Trier új filmje, a Cannes-ban debütált A ház, amit Jack épített. A filmet már többször leadták a Puskinban és a Toldiban, november 29-étől pedig mindenki meggyőződhet róla, valóban olyan sokkoló-e az alkotás, mint többen tartják. Kritikánkban mi arról írtunk: ugyan A nimfomániáshoz és a Dogville-hez nem ér fel, de kiváló mű lett, öncélú blöfföt semmi esetre sem érdemes emlegetni.

A bizonyosságkeresés csődje - száz éve született Ingmar Bergman - Magyar Hang

A huszadik század egyik legjelentősebb rendezője volt, jelentős szerepet játszott abban, hogy a film a hetedik művészeti ággá válhasson.

A hetedik pecsét és a Tükör által homályosan rendezője születésének százéves évfordulójáról természetesen nem feledkezhettek meg a Skandináv Filmfesztivál szervezői sem. Újra látható lesz Jane Magnusson idei dokumentumfilmje, a Bergman: A Year in Life, ami a sorsfordító 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor kezdődött a rendező életében az az időszak, amikor a legmeghatározóbb filmjei születtek, a már említetteken túl a Szűzforrással, az Úrvacsorával és a Csenddel.

BERGMAN - A YEAR IN A LIFE by Jane Mangusson

During a six-year period, in the mid-twentieth century, something unsurpassed happens. A lanky Swede, about to turn forty, enters a period of film production without precedent.

A Skandináv Filmfesztivál keretében leadják egyébként a Personát, a Sarabandot és az Őszi szonátát is – utóbbit eredeti nyelven, angol felirattal. „Ingrid Bergman épp akkor érkezett vissza Hollywoodból, és sok mindent nem értett, ami számos vitát szült. Másfajta munkamódszerhez is szokott, és nagyon beteg volt már, amiről mi még nem tudtunk. Volt például az a jelenet, amikor a lányával (Liv Ullmann) vívott vita közben lefekszik a földre, megjegyezve, hogy ez jót tesz a hátfájásának is. Ingrid viszont nehezen ment bele, csak hitetlenkedett: mit fog ehhez szólni az ő közönsége?” – nyilatkozta nemrég lapunknak Katinka Faragó, a rendező magyar származású munkatársa az Őszi szonáta forgatásáról.

Újra vetítik az elmúlt évek olyan sikerfilmjeit is, mint a Férfiak és csirkék, az Utoya, július 22. vagy az Emlékszem rád! Megtekinthető lesz továbbá Martin Pieter Zandvliet 2015-ös drámája, A homok alatt, ami egy II. világháborús dán történetet mesél újra. 1945 májusában vezényeltek fiatal német hadifoglyokat Dániába, hogy hatástalanítsák a honfitársaik által odatelepített taposóaknákat. A végrehajtásért felelős Carl Leopold Rasmussen teljes szívéből gyűlöli a németeket, és minden haragját a foglyokra zúdítja.

Emlékszem rád - Feliratos előzetes (16E)

Emlékszem rád - Bemutató dátuma: 2017. november 2. Egy háromfős reykjavíki társaság egy eldugott vidéki kisvárosba érkezik, hogy felújítsanak és vendégházzá alakítsanak egy régi épületet. A háznak azonban sötét múltja van, amire furcsa és rejtélyes történések, beazonosíthatatlan hangok vezetik rá az új lakókat.

Pozitív kritikákat kapott Jesper W. Nielsen két évvel ezelőtti filmje, az Eljön az a nap is, ami egy hatvanas évekbeli dán bentlakásos iskola megrendítő mindennapjait mutatja meg. Remek dokumentumfilmek szintén részét képezik a programnak, köztük a Bravehearts-cal és Török Zoltán alkotásával, a Lemming – A messzi Észak aprócska urával.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án.