Beszélő képek – Karácsonyi válogatás a FreylerArt Galérában (x)

Beszélő képek – Karácsonyi válogatás a FreylerArt Galérában (x)

A Földön vannak olyan jelenségek, amelyeket nem kell, nem is szabad megmagyaráznunk. Amint számot akarunk adni róluk, eltűnik nyilvánvaló létük. Egy ilyen jelenség a festészet is. Néha jobban értjük a képeket, mint önmagunkat és a világunkat, mert saját emberi lényünk titkait világítják meg. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért szeretjük a festményeket, mert nem találunk megfelelő szavakat az érzéseink kifejezésére.

2021 december 6.-án megnyílt az XMAS Selection kiállítás a Freyler Art Galéria minőségi és exkluzív bemutatásában.

A Freyler Art Galériában, amely a művészeti piac jelentős szereplője, egyedülálló és kivételes művek láthatóak a festészet mestereitől. A teljesség igénye nélkül olyan klasszikusok képeit mutatja be, mint id. Markó Károly, Eugene Carriere, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Pierre Auguste Renoir, Szinyei Merse Pál, Czigány Dezső, Fenyő György és Perlott-Csaba Vilmos. Kortárs művészek kiállításának is otthont ad a Freyler Art Galéria, egy olyan csoportnak, amelybe olyan háború utáni, kortárs és modern remekművek tartoznak, mint Gyulai Lajos, Lakner László, Nádler István és Kacsák Tamás egyes alkotásai. A festészet géniuszainak a képeit nem kell bemutatnunk. Minden művészetszerető magyar ember ismeri és szereti műveiket. Amikor a most megnyílt múzeumi színvonalú tárlatban gyönyörködünk és be akarunk számolni róla, most érezzük igazán, milyen titok ez a szívművészet. Az én szavaim és gondolataim nem fogják tudni megoldani a titkot, csak arról tudok szólni, hogy számomra ezek az alkotások mit jelentenek.

A festmények az alkotók Istentől kapott belső tehetségéről és külső lehetőségeiről mesélnek nekünk. Amit talán még a művészek sem értettek, hogyan és miért kapták a késztetést és az inspiráló környezetet, csak hitükkel érezték ezen ingyen ajándék kegyelmét. Annak csodáját, ahogyan felfedezik a művészeket és alkotásaikat. Annak csodáját, ahogy életre kelnek az ismert tájakról, tárgyakról készült képek és szobrok. Igen, bár tudom, túl elcsépelten hangzik, de akkor is, mindez isteni kegyelem.

Az igazán szép képek beszélnek, mert élnek. Egyetlenegy pillanat megállítása mindegyik festmény, amelyekből azt érezzük, hogy mégiscsak van lehetőség az élet millió mozzanatának száguldó iramát vászonra rögzíteni. A vágtató időben megérintenek egy percet, és az a perc a képeken kivirágzik. Az eltűnőt a festőművész megörökíti, az örök állandóság pedig a pillanat ablakán keresztül belenéz az arcunkba. Érezzük amit a festő érzett, a vászon is érzi: az élet egy pillanata soha többé vissza nem jön, de éppen ezért örökíttetik meg a művész által. Mert éppen ez a soha vissza nem jövő és meg nem ismételhető megörökített kivételes pillanat a földi teremtés idői kategóriája. Ezeknek a csodálatos festményeknek nem kell dicsérő szó, mert ezek a művek megteszik azt helyettünk.

XMAS SELECTION – FREYLER
2021. 12. 06–2022. 01. 15.
Finissage: 2022. 01. 13., 18:00 óra
Helyszín: FREYLERART GALÉRIA
1065 Budapest, Lenhossék utca 30. (Amphora-ház)
A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.
H-P.: 12:00–19:00
Sz.: 10:00–16:00
V.: 10:00–14:00
Telefon: +36/70 425-11-18
Várjuk jelentkezését az info [at] freylerart [dot] com email címen.
Meghosszabbítva: 2022. 01. 15-ig!