Betiltották Kínában a South Parkot

Betiltották Kínában a South Parkot

Micimackóék rácsok mögött. Forrás: Comedy Central

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A South Park sorozat minden nyomát eltüntették Kínában az egyébként is már erősen megszűrt ottani világhálón – számolt be róla a The Hollywood Reporter. Minderre azok után került sor, hogy a szatirikus sorozat múlt heti része a kínai kommunista rezsim cenzúráján élcelődött. Gyakorlatilag az összes epizód, videó és rajongói beszélgetés köddé vált, a Twitter ottani változatán, a Weibón sincs már semmi nyoma Trey Parker és Matt Stone szériájának. Az Alibaba által tulajdonolt Youku streamingszolgáltatón sem maradt semmi, ami a South Parkra emlékeztetne.

Ahogy a Reason megemlítette, a kínai csatornák nem közvetítik a jövőben a Houston Rockets NBA-s meccseit, miután Daryl Morey elnök kiállt a kínai rezsimmel szembenálló hongkongi tüntetők mellett. Morey aztán gyorsan törölte a posztot, az NBA pedig a Weibón elítélő hangnemű közleményt adott ki, helytelennek nevezve a törölt Twitter-bejegyzést. A Houston Rockets sztárja, James Harden is megkövette a kínai embereket, valójában persze az elnyomó kínai rezsimet – hiszen a tüntetőknek nem az állami elnyomás által sújtott emberekkel van bajuk.

A South Park épp ezt a fajta megalkuvó viselkedést, a kínai cenzoroknak való behódolást karikírozta ki legutóbbi részében. A 23. évad 2. epizódjában az iskolások alapítanak egy death metal zenekart, így levezetendő a bennük lévő feszültséget, mire rögtön felbukkan egy befolyásos menedzser, hogy mindez – a korszellemnek megfelelően – nem lemezért vagy fellépésért, de egyenesen életrajzi filmért kiált.

Csakhogy bármit is írnának bele a sztoriba, rögtön ki kell húzni, nehogy a kínai cenzorok haragra gerjedjenek, és a végén ne jussanak be egy ilyen hatalmas piacra. Megkapja a magáét a kínai hatalom előtt leboruló Disney, és felbukkan még Micimackó és Malacka is, akik szintén egy politikai börtönben kell raboskodjanak. Mindez amennyire abszurdnak hangzik, annyira igaz: Kínában valóban be is tiltották egy éve a Barátom, Róbert Gida című filmet, miután elterjedt egy internetes mém, ami Micimackóhoz hasonlította a Barack Obama mellett baktató Hszi Csin-pinget.

Már nem űz gúnyt a South Park a globális felmelegedésből | Magyar Hang

A szabad szólás mellett visszatérően kiálló sorozat ezúttal is azt üzente: nem adhatjuk fel a kivívott jogainkat, nem egyezhetünk ki semmiféle elnyomással. Nemcsak üzleti érdekből, de akkor sem, amikor jóval több forog kockán, minthogy elesünk némi bevételtől. A Mohamed-karikatúrákból fakadó botrányok idején a sorozat ugyancsak azt üzente, hogy ragaszkodnunk kell a szabadságunkhoz.

A kínai betiltás után a South Park alkotói a sorozat szelleméhez illeszkedő „hivatalos bocsánatkérést” tettek közzé Twitter-oldalukon. „Ahogy az NBA, úgy mi is köszöntjük a kínai cenzorokat szívünkben és otthonainkban. Mi is sokkal jobban szeretjük a pénzt, mint a szabadságot és a demokráciát. Hszi egyáltalán nem is néz ki úgy, mint Micimackó” – áll a Trey Parker és Matt Stone által jegyzett, ironikus bejegyzésben. Az alkotók hozzáfűzik, hogy szerdán érkezik a sorozat jubileumi 300. része. „Éljen soká Kína Nagy Kommunista Pártja! Legyen bőséges az idei őszi cukornád-termés! Így már jók vagyunk, Kína?” – zárult a közlemény.