Beyoncé eltávolít egy sértő szót Heated című számából

Beyoncé eltávolít egy sértő szót Heated című számából

Beyoncé fellépése a 2016-os Super Bowl szünetében (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Beyoncé énekesnő-dalszerző szóvivője útján elnézést kért, amiért új, Renaissance című albumának Heated című számában egy rendkívül sértő és offenzív szót használt, amit ki fognak cserélni. A szó a spaz volt, ami a szpasztitkus diszplégia vagy központi idegrendszeri bénultság durva megnevezése.

A szó olyannyira sértő angolul, hogy a legtöbb erről szóló cikkben nem is merték leírni. Az énekesnő természetesen bocsánatot kért a szóhasználatért, és nem állt szándékában megsérteni a mozgássérült embereket.

A dalt egyébként a kanadai rapper Drake-kel közösen írta. Nem ez az első eset, amikor egy dalban szereplő spaz botrányt kavart. Két hónappal ezelőtt az amerikai Lizzónak kellett magyarázkodnia ugyanezért, hiszen ő is használta a spaz szót a Special című albumán szereplő Grrrls című számában. Lizzo elnézést kért és elmondta, hogy „kövér fekete nőként” eszébe sem jutott promótálni a sértő beszédet. 

A spaz szó az Egyesült Királyságban durvábbnak számít, mint Amerikában. A BBC korábbi szavazását a spazt a második legsértőbb szónak választották a mozgássérültekre nézve, de az Egyesült Államokban rendszeresen felbukkan a közbeszédben.

 

Címkék: beyoncé