Bezár a Belvárosi Színház, online térbe költözik az Örkény

Bezár a Belvárosi Színház, online térbe költözik az Örkény

Fotó: Facebook/Orlai Produkciós Iroda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A héten még megtartják az előadásokat, az utána következők viszont már elmaradnak a Belvárosi Színházban. Az Orlai Produkciós Iroda a Facebook-oldalán írt arról, hogy a döntést a kollégák és a nézők védelmében, egészségügyi okokból hozták meg. Az előadásokat a poszt szerint „a járványhelyzet biztonságos enyhüléséig” nem tartják meg.

Az Orlai azt írta, nem hisznek a fél- vagy negyedmegoldásokban. Ezalatt vélhetően azt a kormányzati intézkedést értik, hogy a színházakban és mozikban innentől csak minden harmadik széket lehet elfoglalni. A döntés nehéz helyzetbe hozza a már így is a túlélésért küzdő játszóhelyeket, különösen a legkisebbeket. Miután már így is kevesebb néző jár az előadásokra és vetítésekre, sejthető, hogy anyagilag még megterhelőbb lesz a jövőben az, hogy csak minden harmadik ülésre értékesíthetnek jegyet.

A Cinema City máris az operatív törzshöz fordult, a döntés felülvizsgálatát kérve. Buda Andrea szerint ugyanis nem életszerű, hogy a moziba együtt érkezők se ülhessenek egymás mellé. Ez alapján legalábbis ha mondjuk egy szülő a gyerekével moziba látogat, nekik is távol kell ülniük egymástól. Gulyás Gergely viszont a Kormányinfón arról beszélt, a látogatók közti rokoni kapcsolatokat nem tudják ellenőrizni, a kihagyott helyeket pedig igen.

Az Orlai azt írta, a november 6-ai Határátlépések, a november 7-ei Párterápia és a november 8-ai Egy apró kérés című előadásokat még megtartják, az új szabályoknak megfelelően. „A már meghirdetett előadások pótlásáról a járványhelyzetet érintő intézkedések feloldása után tudunk tájékoztatást adni, addig megértésüket és türelmüket kérjük” – olvasható a bejegyzésben.

Később azt közölték, hogy a SzínházTV jóvoltából élő online közvetítéseket fognak tartani.

A Mácsai Pál vezette Örkény Színház is bezár, de az előadásokat a járvány elültéig streamelve közvetíti. „Évadunkat a járvány miatt fél házzal nyitottuk. Sok lelkierőt adott nekünk, hogy jönnek hozzánk, nem félnek, velünk maradtak. Ám a járvány új hulláma egyre magasabb. Az új rendelkezések szerint csak harmad-házzal játszhatnánk” – írják közleményükben. A nézőterekre megváltott jegyeket visszaváltják, ígéretük szerint pedig az online eszközökről elérhető streamelt előadások számát megnövelik és a stream-repertoárt is folyamatosan bővítik. „Maguk az előadások átalakulnak némiképp, hogy egymást se veszélyeztessük. Kizárólag élő előadást tervezünk közvetíteni. Felvétel csak akkor jön szóba, ha mi magunk sem léphetünk az épületbe. Reméljük, hogy odáig nem jutunk el.” Itt látható a társulat videóüzenete.