Brendan Fraser szexuális zaklatást emleget, nem vesz részt a Golden Globe-on

Brendan Fraser szexuális zaklatást emleget, nem vesz részt a Golden Globe-on

Brendan Fraser A bálna című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha jelölik is, akkor sem fog részt venni a jövő évi Golden Globe-díjátadón Brendan Fraser, derült ki a The Guardian cikkéből. Márpedig A bálna című film főszerepével jó esélye van erre, az idei év nagy visszatérőjeként tekintenek a filmsztárra. Fraser ugyanakkor azt állítja, hogy szexuálisan zaklatta a díjakat odaítélő szervezet korábbi elnöke, ezért nem fog elmenni a rendezvényre. A színész egyébként már 2018-ban közzétette, hogy a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének (HFPA) tagjaként és a Golden Globe mögötti szervezet korábbi elnökeként is működő Philip Berk molesztálta őt 2003-ban, Beverly Hills-ben. A színész egyben állította, ez az incidens volt az egyik oka annak, hogy hosszú ideje visszavonult Hollywoodból. Elmondása szerint saját magát hibáztatta, nyomorult érzés lett úrrá rajta.

Berk 2018-ban azt mondta, az állítás teljes kitaláció, ugyanakkor elismerte, hogy írt egy bocsánatkérő üzenetet annak idején Frasernek. Az HFPA belső vizsgálatot rendelt el, végül megállapítva, hogy Berk helytelen módon nyúlt Fraserhez. Arra jutva ugyanakkor, hogy a volt elnök csak viccelni akart, nem pedig szexuális ajánlatot tenni. A férfi a szervezet tagja maradt továbbra is, onnan tavaly zárták ki, miután a Black Lives Matter-mozgalmat rasszista gyűlöletcsoportnak nevezte.

Tavaly a Golden Globe-átadót teljes egészében lemondták, miután mindenféle botrányok övezték az eseményt. Felmerültek etikai aggályok, de amiatt is kritikusak voltak sokan, amiért egyetlen fekete szavazó sem volt a díjat odaítélő csoportban. Több filmsztár és stúdió is kijelentette, hogy bojkottálni fogják a rendezvényt. Idén aztán az HFPA közölte, hogy különféle reformokat követően a 80. díjátadó jövő év január 10-én lesz.

Fraser azt mondta, semmiképpen sem lesz jelen az HFPA-vel való múltja miatt. „Az anyám nem egy kétszínű embert nevelt belőlem. Sok dolognak lehet nevezni, de annak nem”, fejtegette.

Darren Aronofsky említett filmje, A bálna a Velencei Filmfesztiválon debütált, hamarosan pedig Magyarországon is bemutatják. Frasert a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra is sokan esélyesnek tartják.