Cáfolja a sajtóban megjelent megszűnését a ExperiDance

Cáfolja a sajtóban megjelent megszűnését a ExperiDance

Az ExperiDance színpad, amelyen a Nostrasamus – Világok vándora című előadásukat mutatták be Cigándon, 2016. július 22-én. (Fotó: Bartholomeus Thoth/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtóhír jelent meg arról, hogy megszűnik az ExperiDance társulata. Erre reagált csütörtök kora délután Facebook-oldalán a társulat, amelyben határozottan cáfolják ezt:

null

null

A sajtóhírt szemlézve azt írtuk:

Amikor 2000-ben Román Sándor művészeti vezető és Vona Tibor ügyvezető igazgató megalapította az ExperiDance formációt, vélhetően egyikük sem gondolta azt, hogy egyrészt majd húsz esztendőn át a magyar táncművészet megkerülhetetlen produkciójává válik, ahol rengeteg magasan képzett hivatásos táncos fordul majd meg, lép fel estéről estére. Persze az alapításkor azt sem lehetett tudni, hogy az Orbán-kormány létrehozza a társasági adókedvezmény, a taotámogatások rendszerét, amelynek legnagyobb haszonélvezőjévé vált a produkció.

Azonban amint megjelenik a pénz, ráadásul olyan mértékben, amilyenben az ExperiDance részesedett a kulturális taóból, előbb-utóbb a konfliktusok is felszínre törnek. Hosszú ideje tudni lehetett ugyanis, hogy a két alapító teljesen másként képzeli el a társulat működését, és ahogy a Cornandsoda.com megírta, az elmúlt időszakban nem tudták egységbe hozni a társulat működésével kapcsolatos elképzeléseiket, jövőbeli terveiket, ezért a napokban történt tárgyalások eredményeképpen a társulat felbomlása mellett döntöttek.

Ugyanakkor Román Sándor nem csinált titkot abból, hogy már egy új társulat megszervezésén dolgozik, amely akár már májusban bemutatkozhatna a nagyközönségnek. Az elképzelések szerint az új társulat ugyanúgy a magyar néptánc modern és nemzetközi irányzatokkal vegyes stílusát képviseli majd, mint a most feloszlott ExperiDance.

Kiszolgáltatott szerepbe kerülnek a színházak a tao megszüntetésével | Magyar Hang

A támogatás eltörlése sok magán- és független intézmény létét veszélyezteti, de hatását még a legnagyobb kőszínházak is megérzik majd.

Amikor

tegnap este legördült a függöny a RaM Colosseumban, egy

elképesztő történetre került pont. És ehhez egyébként nagyban

hozzájárult az is, hogy a tao-rendszeren keresztül érkező

milliárdok eddig valahogy mindig háttérbe szorították a két

vezető ellentétét. Ám a kormány tavaly decemberben megszüntette

a kulturális taót, azaz immár sajnos semmi sem tartotta össze a

társulatot, amiből állítólag az utóbbi időszakban egyre több

táncos távozott.

Az

ExperiDance honlapján megjelent, hogy a társulat további előadásai

– Nostredamus, Szenvedélyem Velence és a Cinderella – technikai

okok miatt elmaradnak. A

már megvásárolt jegyek árát visszatérítik:

az

online vásárolt jegyek árát legkésőbb 30 banki napon belül az

InterTicket Kft. (jegy.hu) visszautalja, míg

a

személyesen vásárolt jegyek árát készpénzben pedig a RaM

Colosseum jegypénztárában, illetve az Allee-ban található

jegyértékesítési ponton van lehetőség visszaváltani.